De jonge Antilliaanse leguaan geboren op 30 augustus in Diergaarde Blijdorp

Zeer bedreigde Antilliaanse leguaan geboren in Blijdorp

Diergaarde Blijdorp, Stichting RAVON
8-SEP-2020 - In Diergaarde Blijdorp is een zeer bedreigde Antilliaanse leguaan uit het ei gekropen. Een heuglijk moment voor het internationale fokprogramma, waarin Blijdorp een belangrijke rol speelt.

Al sinds 2014 werken stichting RAVON, St. Eustatius National Parks (STENAPA) en Diergaarde Blijdorp samen aan een project om de ex-situ populatie van Antilliaanse leguanen te versterken. Dit is nodig vanwege de huidige precaire situatie van de natuurlijke populaties. Van de Antilliaanse leguaan (Iguana delicatissima) wordt een kleine ex-situ populatie gehouden in een aantal EAZA (European Association of Zoos and Aquariums) dierentuinen, waaronder Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Met deze leguanen is het de bedoeling een robuust populatiebestand achter de hand te houden, dat nu enorm zal profiteren van de genetische input door de leguanen uit Sint Eustatius. Daarnaast biedt het kansen om zorg- en foktechnieken te ontwikkelen met de bedoeling de opgedane kennis uiteindelijk toe te passen op Sint Eustatius.

De jonge Antilliaanse leguaan geboren op 30 augustus in Diergaarde Blijdorp

Nakomeling ‘Rutte-leguanen’

De jonge leguaan is een nakomeling van de leguanen die op 15 mei 2018 vanuit Sint Eustatius naar Nederland zijn gevlogen. Bij hoge uitzondering mochten de vier Antilliaanse leguanen met Mark Rutte meevliegen in het regeringsvliegtuig na zijn bezoek aan Caribisch Nederland.

Zojuist uit het ei gekropen

Een naam voor de leguaan?

Het is belangrijk dat de inwoners van Sint Eustatius zich betrokken blijven voelen bij dit project. Daarom is besloten dat de kinderen van STENAPA’s junior rangers club een naam mogen verzinnen voor de jonge leguaan. Hiermee hopen we onder andere dat er meer trots en affiniteit wordt gecreëerd voor de leguanen. STENAPA geeft daarnaast regelmatig les op de verschillende scholen op het eiland over de flora en fauna, waaronder over de leguaan. Met gerichte educatie is het de bedoeling de denkwijze rondom de natuur te verbeteren, zodat de leguanen (en veel andere soorten) uiteindelijk niks meer te vrezen hebben.

Jonge leguaan ondergaat een eerste controle- en meetmoment

Samenwerking

RAVON, STENAPA en Diergaarde Blijdorp blijven samenwerken om de natuurlijke populatie te versterken. Hiervoor moet er wel gezorgd worden dat Sint Eustatius vrij is (en blijft) van de invasieve groene leguaan (Iguana iguana). Deze soort zorgt ervoor dat de Antilliaanse leguaan op verschillende eilanden uitsterft.

Het is de bedoeling dat in de toekomst de organisaties samen aan een eigen fokprogramma op Sint Eustatius werken. Ook is het mogelijk dat er met headstarting wordt begonnen. Hierbij worden jonge dieren gehouden en verzorgd zodat ze het meest kwetsbare deel van hun leven goed doorkomen, en bij het uitzetten een grotere kans op overleving hebben. Momenteel doet RAVON onderzoek naar het natuurlijke dieet van de leguanen, zodat ook dit in de dierentuin kan worden nagebootst.

Tekst: Tim van Wagensveld, RAVON
Foto's: Diergaarde Blijdorp; Tim van Wagensveld, RAVON