Levensbomenkamer KinderBomenBos Bentwoud

KinderBomenBos: plant een boom voor een kind

Provincie Zuid-Holland
15-SEP-2020 - Zaterdag 21 november vindt er een bijzondere gebeurtenis plaats in het Bentwoud. Die dag worden nieuwe bomen geplant in het KinderBomenBos. Dit is een speciaal gedeelte van het gebied, waar mensen een boom kunnen planten voor kinderen: ter ere van de geboorte, of omdat er een kind(je) overleden is.

Het KinderBomenBos is een initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Mensen uit het hele land kunnen hier een boom planten als bijzonder gebaar na de geboorte van een kind, of juist ter nagedachtenis van een overleden kind – jong of oud. Bij de stichting kwamen regelmatig verzoeken binnen of er ergens gelegenheid was om een boom te planten voor een kind. Tot voor kort kon aan veel van die verzoeken helaas niet worden voldaan. Met de aanleg van het Nationaal KinderBomenBos kwam daarin verandering.

Cadeau 

Het KinderBomenBos is mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer, dat in 2007 de grond ter beschikking stelde als cadeau voor het 50-jarig jubileum van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Sinds 2015 planten familieleden hier tijdens de jaarlijkse boomplantdag in november bomen ter herinnering aan hun pasgeboren of overleden kinderen.

Familieleden planten tijdens de jaarlijkse boomplantdag in november bomen ter herinnering aan hun pasgeboren of overleden kinderen

Ontwerp

Het ontwerp en idee voor het bos komen van Peter Derksen, landschapsontwerper en directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Het bos bestaat uit vijf cirkelvormige plekken: een Geboortebomenlocatie en vier ‘kamers’ voor Levensbomen. In de Levensboomkamers worden Italiaanse Populieren geplant en in de Geboorteboomkamer Haagbeuken. Per Bomenkamer kunnen zo’n vijfhonderd bomen geplant worden. Elke boom in deze cirkels zal individueel herkenbaar blijven. Centraal in het bos staat een cirkel van 12 Witte Abelen. Het getal 12 is in de mythologie en het Christelijk geloof een belangrijk getal. In dit bos symboliseert het de 12 provincies (het is een nationaal bos), de 12 maanden van het jaar en de 12 sterrenbeelden, kortom een verwijzing naar het kind.

Ontwerp KinderBomenBos Bentwoud

Meedoen?

Wil je zelf een boom planten voor een kind, of ken je iemand die hierin misschien geinteresseerd is? Meedoen met de jaarlijkse boomplantdag in het KinderBomenBos kan nog. Meer informatie is te vinden via de site van het KinderBomenBos.

Tekst: provincie Zuid-Holland
Foto's: Stichting Nationale Boomfeestdag