Uitgestorven Kaapse leeuw

Naturalis bestaat 200 jaar: jubileum met aandacht voor cultuurhistorie en behoud biodiversiteit

Naturalis Biodiversity Center
29-SEP-2020 - Naturalis Biodiversity Center in Leiden bestaat 200 jaar. Wat ooit begon als een persoonlijke verzameling van koning Willem I is met 42 miljoen objecten uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende collecties ter wereld. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander geeft tijdens het Gala van de Biodiversiteit het officiële startsein voor de jubileumviering.

Onderzoek naar biodiversiteit is belangrijker dan ooit

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat koning Willem I (1772 - 1843) het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie oprichtte. Wat ooit begon als zijn persoonlijke verzameling, groeide in twee eeuwen uit tot een collectie van 42 miljoen objecten. Daarmee is het één van de grootste en meest toonaangevende collecties ter wereld; een verzameling die de basis vormt voor onderzoek aan biodiversiteit en waar prachtige verhalen mee te vertellen zijn over de natuur van toen, nu en de toekomst.

Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis: "Onze collectie vormt het fundament van ons instituut, in 200 jaar zorgvuldig opgebouwd en de basis voor ons onderzoek. Onderzoek naar biodiversiteit is belangrijker dan ooit, voor de toekomst van onze kinderen en onze planeet. Door onze kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan, zorgen we voor het beheer en behoud van de biodiversiteit."

Hoogtepunten van 200 jaar verzamelen

De jubileumtentoonstelling 'Van onschatbare waarde' toont 25 topstukken uit de collectie van Naturalis. Het zijn zeldzame objecten, uiterst kwetsbaar, uitgestorven of bron van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Normaliter zijn ze opgeslagen in de collectietoren, maar speciaal voor dit jubileum worden ze tijdelijk getoond aan het publiek. Een deel van deze objecten is extra uitgelicht. Topfotograaf Raymond Rutting portretteerde bijzondere Nederlanders met hun favoriete topstuk. Deze portretten maken onderdeel uit van de tentoonstelling. Korte video's, gemaakt tijdens de fotoshoots, geven verdieping op de relatie van de bijzondere Nederlander met de natuur en zijn of haar interesse voor dit object.

De darwinvinken worden tentoongesteld in 'Van onschatbare waarde'

Verhalen over de rijke geschiedenis van Naturalis

Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum zijn twee speciale publicaties uitgebracht. Voor het boek ‘Wie wat bewaart’ diepten biologen en meestervertellers Freek Vonk en Menno Schilthuizen de rijke geschiedenis uit van natuurhistorisch museum en onderzoekscentrum Naturalis Biodiversity Center. Ze nemen de lezer mee door de geschiedenis van de natuurwetenschap: van de allereerste insectenverzameling van een driejarige prins tot de precieze kunst van natuurkundig illustreren en overzeese verzamelexpedities.

Voor het boek ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’ kozen ruim 70 experts van Naturalis zorgvuldig 200 sleutelstukken uit de collectie van meer dan 42 miljoen objecten. Het is een ode aan de indrukwekkende rijkscollectie van Naturalis en de verhalen die het met zich meedraagt: van walvisskelet tot het allerkleinste mosmijtje. Het boek is samengesteld onder redactie van collectiespecialisten erfgoed bij Naturalis Tiny Monquil en Eulàlia Gassó Miracle.

Gala van de Biodiversiteit brengt een ode aan al het leven

Op dinsdag 29 september organiseert Naturalis in samenwerking met New Scientist 'Het Gala van de Biodiversiteit' als aftrap van het jubileumjaar. Sprekers als astronaut André Kuipers, prof. Koos Biesmeijer (directeur wetenschap van Naturalis) en Kirsten Schuijt (directeur van WWF-NL) werpen vanuit hun eigen onderzoeksgebied hun licht op de stand van de biodiversiteit. Het is belangrijker dan ooit dat we kennis verzamelen om te weten welke soorten er zijn. Want als je weet wat er is, weet je ook wat je moet behouden. De koning opent vervolgens officieel de jubileumviering. Aansluitend bezoekt hij als eerste de tentoonstelling.

Meer informatie

  • Meer informatie over het jubileum van Naturalis is te vinden op de website
  • De koninklijke opening van het jubileumjaar is dinsdag 29 september vanaf 16.00 uur te volgen via naturalis.nl/livestream

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Naturalis Biodiversity Center (leadfoto: uitgestorven Kaapse leeuw); Henk Caspers, Naturalis