Grutto's

Natuurjournaal 31 oktober 2020

Nature Today
31-OKT-2020 - Grutto bereikt Afrika; jeneverbesspanner vliegt.

Het typische geluid van de grutto zal je niet snel meer horen, want deze zijn al een tijdje onderweg naar hun overwinteringsgebied. Inmiddels is een groot aantal grutto's op de overwinteringslocatie aangekomen, zoals hier te zien is. Die tocht naar het zuiden was niet zonder gevaar. Er wordt een nieuw vliegveld gepland op een belangrijke rustlocatie in Lissabon. Vogels die vanwege een mislukt broedseizoen relatief vroeg uit Nederland zijn vertrokken, lopen de kans om in Afrika aan te komen net als de rijst gezaaid wordt; dat ziet de lokale bevolking natuurlijk liever niet, en ze worden daar dan ook verjaagd. Het is afwachten hoe alle (gezenderde) grutto's hun overwinteringsperiode doorkomen en hoeveel er Nederland volgend jaar weer bereiken.

Jeneverbesspanner

Heb je afgelopen zomer veel rupsen op de coniferen gezien? Grote kans dat er uit de poppen jeneverbesspanners zijn ontpopt. Deze vlinders vliegen hier nu rond en kunnen in het hele land gevonden worden. Jeneverbesspanners worden overdag soms rustend aangetroffen op de waardplant. In het donker kun je ze gemakkelijk zien vliegen rond coniferen en jeneverbesstruiken, waar ze soms in grote aantallen samenkomen en paren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, Nature Today Go
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Nutmeg66, Flickr