Eekhoorn

Natuurjournaal 13 november 2020

Nature Today
13-NOV-2020 - Eekhoorns en buizerds maken zich klaar voor de winter.

De eekhoorn heeft het druk: met de winter in het vooruitzicht moet hij extra veel eten om een vetreserve aan te leggen. Gelukkig zijn er dit jaar veel eikels en beukennootjes gevallen. Ook verstoppen eekhoorns nu overdag voedsel onder de grond, waar ze in de winter weer bij kunnen komen. Ze vinden niet alle voorraden terug, en dragen zo bij aan het verspreiden van boomzaden. Eekhoorns blijven de hele winter actief, maar als het echt koud is, blijft de eekhoorn een periode in zijn nest.

Buizerd

De buizerd, de meest bekende roofvogel van Nederland, blijft ook in de winter hier. Dat geldt niet voor de vogels die in Scandinavië broeden: wanneer het weer gunstig is, trekken zij massaal naar het zuiden. Deze vogels overwinteren in het zuiden en zuidwesten van Europa, maar ook in Nederland. Afgelopen maand was deze trek in volle gang en konden vogelaars hun geluk niet op, want toen trokken er recordaantallen buizerds door en over Nederland, in groepen van wel honderd vogels!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten & Martin Mollet, Saxifraga