Meerkoet

Natuurjournaal 11 december 2021

Nature Today
11-DEC-2021 - Grote groepen meerkoeten en eekhoorn zoekt partner.

De bekende meerkoet is een van de meest algemene watervogels van Nederland. Het kost normaal gesproken al weinig moeite om er een te zien in de buurt. 's Winters is het zo mogelijk nóg makkelijker om ze te zien. Dan verzamelen zich namelijk grote groepen, waaronder ook meerkoeten uit noordelijker landen. Vooral op het Markermeer en het Veluwemeer verzamelen zich tienduizenden meerkoeten. Hier zoeken ze naar waterplanten. Deze meren zijn vaak ook goede plekken om de wat zeldzamere overwinteraars, zoals de grote zaagbek, waar te nemen. Maar als die zich niet laten zien, zijn de meerkoeten niet te missen!

Eekhoorn in de winter

Eekhoorns houden geen winterrust. Integendeel: ze rennen van hot naar her, op zoek naar eten om warm te blijven in de koude winter. Als het lang sneeuwt of erg koud is, blijven ze soms wel een paar dagen op hun nest. Daar moeten ze niet te lang blijven, want de winter is ook de tijd waarin eekhoorns partners zoeken. Meerdere mannetjes achtervolgen een vrouwtje en proberen met haar te paren. Je kunt ze in het bos achter elkaar aan zien rennen, dus let goed op tijdens je boswandeling!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Roel Meijer, Saxifraga; Arie de Knijff, Saxifraga