Muscardinus avellanarius. Hazelmuis

Natuurjournaal 7 december 2020

Nature Today
7-DEC-2020 - Rond gegeten hazelmuis diep in slaap, grote groepen meerkoeten te zien.

De hazelmuis is één van de twee in Nederland voorkomende slaapmuizen. De naam zegt het al: dit zijn muizen die een winterslaap houden. In de herfst heeft de hazelmuis zoveel mogelijk gegeten, en nu slaapt hij tot april. Het is belangrijk dat hij voldoende heeft gegeten, want hij legt geen wintervoorraad aan. Daardoor komt het helaas vaak voor dat hazelmuizen in de winter sterven van de honger.

Je kunt nu grote groepen meerkoeten zien

De meerkoet, je ziet hem overal in sloten en plassen. Deze bekende zwarte watervogel blijft ook in de winter in Nederland te zien. Nederlandse meerkoeten trekken deels weg naar Portugal en Spanje, maar daarvoor komen Noord-Europese vogels in de plaats. Rond deze tijd van het jaar kun je ze in grote groepen op open water zien, zoals het IJsselmeer en het Markermeer. Hier zoeken ze samen naar waterplanten. Is de meerkoet bij jou in de sloot er nog, of zoekt hij zijn geluk zuidelijker?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Jan Nijendijk, Saxifraga