metselbij op bloesem

Provincie Utrecht organiseert speciaal evenement voor de wilde bij

Provincie Utrecht
17-NOV-2020 - De provincie Utrecht houdt op woensdag 25 november het Bijensymposium. Wil je weten hoe het gaat met de wilde bij in provincie Utrecht en wat je kunt doen om de wilde bij een handje te helpen? Meld je dan aan voor het digitale Bijensymposium en laat je inspireren!

De wilde bij verdient onze aandacht

Met het Bijensymposium wil provincie Utrecht aandacht vragen voor de achteruitgang van de wilde bij, kennis en ervaringen uitwisselen en zoeken naar oplossingsrichtingen om de achteruitgang te keren. De provincie Utrecht werkt op meerdere vlakken aan het herstel van biodiversiteit.

Het herstel van biodiversiteit is nodig. Om de negatieve trend te keren is kennis, het vertellen van het verhaal en samenwerking een voorwaarde. Dit gaat verder dan de natuurgebieden alleen. Het gaat ook over de weilanden, sloten, bermen, parken en tuinen. Dat maakt het een verantwoordelijkheid van iedereen. Tijdens het bijensymposium komen dan ook verschillende partijen aan bod.

Het Bijensymposium vindt plaats op woensdag 25 november

Meld je aan en leer meer!

Op 25 november 2020 (10:00 – 12:15 uur) is het symposium digitaal te volgen, onder dagvoorzitterschap van Eddy Zoëy, bekend van Natuurlijk Zoëy op RTV Utrecht. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) neemt ons mee in de wondere wereld van de wilde bij:

 "We hebben meer dan 360 soorten wilde bijen in Nederland. Van kleine, zwarte maskerbijtjes tot wollige, bontgekleurde hommels. Elke soort heeft een eigen verhaal. Hoe meer mensen deze verhalen kennen, hoe enthousiaster zij worden om de natuur waar de bijen deel van uitmaken te beschermen. Het is daarom goed dat de provincie Utrecht aandacht heeft voor deze verhalen."

Chris Achterberg (Van den Bijtel Ecologisch Onderzoek) voerde in opdracht van de provincie Utrecht onderzoek uit naar het voorkomen en de verspreiding van wilde bijen in Utrecht. Hij presenteert tijdens het symposium de resultaten van dit onderzoek. Daarnaast wordt er een podium geboden aan inspirerende initiatieven die een positieve impact hebben op de wilde bij. De gemeente Utrecht zal met trots vertellen over de groene bushokjes in de stad Utrecht en het bijvriendelijk restaureren van de forten in Lunetten.

Wilder Land (voorheen ptthee), winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2019, neemt ons mee de velden in en vertelt hun verhaal over biodiverse kruidenthee (ptthee) van eigen bodem. Ook de Houtense Bijzaken, een bewonersinitiatief van Houtenaren, laat zien hoe ze met hulp van de provincie Utrecht in actie komen voor de wilde bij.

Kortom, daar wil je digitaal bij zijn! Je kunt je hier aanmelden.

Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Natuurverdubbelaars.

Update: Heb je het symposium gemist, maar ben je wel benieuwd naar de overige resultaten? Kijk op onze website, bekijk het symposium terug of lees de belangrijkste onderzoeksresultaten. https://bit.ly/37oOne

Meer informatie

Tekst en foto's: provincie Utrecht