Gewone dwergvleermuis. Pipistrellus pipistrellus

Natuurjournaal 5 december 2020

Nature Today
5-DEC-2020 - Gerommel op het dak en schattig tuinbezoek.

Zachtjes gaan de paardenvoetjes... trippeltrappeltrippeltrap. Het is Sinterklaasavond, maar als je gerommel op het dak hoort, hoeft dat niet te betekenen dat de goedheiligman op bezoek komt. Het kan ook zijn dat er gewone dwergvleermuizen onder je dakpannen wonen! Deze vleermuizen komen algemeen voor in Nederland. Hoewel ze in de winter wel een rustplaats zoeken, slapen ze niet de hele winter door. Vooral als het niet koud is, vliegen ze 's nachts regelmatig heen en weer. Goed luisteren wat je vanavond kunt horen dus!

Staartmees

De staartmees is misschien wel het schattigste vogeltje van Nederland. Deze mees, een klein bolletje met een lange staart, leeft in de winter in groepjes samen met soortgenoten. Als het 's nachts te koud wordt, gaan ze gezellig samen op een tak zitten. Ze schuiven dicht tegen elkaar aan om warm te blijven - een lief gezicht! Staartmezen komen regelmatig voor in tuinen. Als je vetbollen of pinda's in de tuin hangt, misschien ook wel in jouw tuin!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Wildlife Wanderer, Flickr (leadfoto: gewone dwergvleermuis); Bernard Scherler, Flickr