Aegithalos caudatus. Staartmees

Natuurjournaal 13 december 2021

Nature Today
13-DEC-2021 - Lieve meesjes in de tuin en sijzen in elzenproppen.

De staartmees is een mees die er bijzonder lief uitziet. Zijn lichaam is een klein bolletje met een lange staart, en hij heeft een klein snaveltje. Buiten het broedseizoen, dus ook in de winter, leven staartmezen in groepen. Als het koud wordt, gaan ze samen op een tak zitten. Dicht tegen elkaar aan is de kou best uit te houden. Staartmezen komen ook regelmatig voor in tuinen. Als je pinda's buiten hangt, komen ze misschien ook wel bij jou in de tuin!

Sijs

Elk jaar overwinteren er grote groepen sijzen in Nederland. Hier zijn ze met name te vinden op elzen. Ze zijn gek op de elzenproppen en hangen er ondersteboven aan om de zaadjes te bemachtigen. Hun snavel heeft daar dan ook precies de goede vorm voor. Later in de winter, als het vaker gewaaid heeft, zitten ze ook wel op de grond om daar zaadjes op te pikken. Sijzen zijn te herkennen aan hun gevorkte staart en gestreepte vleugels. Het mannetje is helemaal opvallend, met zijn felgele kleur en zwarte hoofd.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luuk Vermeer, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga