Levendbarende hagedis

Natuurjournaal 15 december 2020

Nature Today
15-DEC-2020 - Levendbarende hagedis houdt winterslaap, groepen ransuilen te zien.

De levendbarende hagedis is in Nederland vooral te zien in april en mei. Op dit moment is deze hagedis, net als andere Nederlandse reptielen, diep in winterslaap. Dit doen ze op verschillende plekken, zolang ze maar niet verstoord worden of kunnen bevriezen. Je kunt reptielen een handje helpen door zelf een overwinteringsplaats aan te leggen. Leg bijvoorbeeld een hoopje takken of stenen neer in een hoekje van de tuin; wie weet welk dier daar gebruik van gaat maken!

Wil je graag eens een uil met eigen ogen zien? Ga dan nu naar buiten! Ransuilen verzamelen zich nu in (bij voorkeur) naaldbomen om hier samen de winter door te brengen. Dit verschijnsel heet ‘roesten’. Dit kunnen grote groepen uilen worden. Het is een indrukwekkend gezicht om zoveel uilen samen te zien. Ransuilen komen door heel Nederland voor, dus trek er eens op uit en kijk of je een ‘roestboom’ kunt vinden!

Ransuil

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

 Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Philip McErlean, Flickr; Martha de Jong-Lantink, Flickr