350 Nederlandse vogelkijkgebieden op de kaart

Vogelbescherming Nederland
29-DEC-2020 - De feestdagen gaan er dit jaar heel anders uitzien door alle coronamaatregelen. Gelukkig mogen we nog wel de natuur in om vogels te kijken. Bij het vinden van leuke vogelgebieden om tijdens de feestdagen te bezoeken, biedt birdingplaces.eu uitkomst. Al meer dan 350 vogelgebieden zijn door Nederlandse vogelaars op deze website gedeeld.

De 350 vogelgebieden in Nederland

Begin 2020 werd het Nederlandse initiatief birdingplaces.eu gelanceerd. De website wil het vinden van mooie en leuke vogelgebieden in Europa vergemakkelijken en zo het draagvlak voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden vergroten. Deze Europees-brede benadering slaat aan. Sinds januari werden al meer dan 2000 vogelgebieden door Europese vogelaars op de website geplaatst. Daarvan waren er maar liefst 350 vogelgebieden in Nederland! Er is er dus altijd wel een leuk vogelgebied in de buurt. Bij elk gebied vind je de info die je nodig hebt om een gebied te ontdekken en een ochtend lekker vogels te kijken; inclusief routebeschrijving, parkeerplaats, plattegrond, wandelroute, een vogellijst met welke vogels je er kunt zien en de beste vogelkijkpunten.

Persoonlijke gids door het gebied

Ook als je een gebied hebt uitgezocht en gaat bezoeken, biedt birdingplaces.eu een helpende hand. Via je smartphone kun je de uitgestippelde wandelroute nauwkeurig volgen en word je op de beste plekken en vogelkijkpunten gewezen. In een handige lijst krijg je tevens te zien welke vogels je in het gebied kunt verwachten. En als je bent uitgekeken in een gebied, kun je meteen zien welke andere vogelgebieden te vinden zijn in de buurt. Zo vind je dus razendsnel leuke vogelgebieden, zowel thuis achter je pc als met je telefoon in het veld. Met de feestdagen kun je dus mooie vogelgebieden in je eigen omgeving ontdekken, en als we straks na corona weer vrij kunnen bewegen ook in de rest van Europa.

Baardman

Feestdagentoppers

Waar kun je het best vogels kijken in de winter? Heel veel vogelgebieden zijn ook in de winter nog steeds de moeite waard. Zo zijn in de bossen nog alle spechtensoorten te vinden (op de draaihals na, die trekt naar Afrika). Schoonheden als de zwarte specht, groene specht en alle drie soorten bonte spechten zijn nog gewoon te zien. Ze zijn bovendien gemakkelijker te zien, doordat de bladeren van de bomen zijn gevallen. Dat geldt ook voor leuke bosvogels als kuifmees, zwarte mees, boomklever, sijs, keep en kruisbek. Voor de echt grote hoeveelheden vogels moet je in de winter naar de grote wateren, waar je duizenden eenden, ganzen en andere watervogels kunt zien overwinteren. Dit zijn inderdaad de Delta, het Waddengebied, het IJsselmeer, het rivierengebied of grote grindplassen. Op birdingplaces.eu zijn op al deze plekken snel vogelgebieden te vinden.

Kruisbek

Mis je een vogelgebied?

Mis je een leuke vogelplek? Je kunt op Birdingplaces.eu gemakkelijk zelf een vogelgebied toevoegen. Ga dan naar www.birdingplaces.eu en klik op ‘Plaats een vogelgebied’. In acht eenvoudige stappen zet je een gebied op de kaart en ben je ‘eigenaar’ van je eigen gebied. Je helpt zo niet alleen andere vogelliefhebbers met het ontdekken van nieuwe gebieden, het is bovendien een leuke manier om je vogelkennis in te zetten tijdens de lange avonden rond de feestdagen. #EnjoyAndProtect!

Voorbeeld kaart Ooijpolder

Tekst: Chris Jan van der Heijden
Foto's: Jankees Schwiebbe; birdingplaces.eu