Phasianus colchicus. Fazant, paar

Natuurjournaal 27 december 2020

Nature Today
27-DEC-2020 - Grote mantelmeeuwen langs de kust, fazanten overal in het binnenland.
Deel deze pagina

De grootste meeuw ter wereld broedt nog maar weinig in Nederland. In de winter is de grote mantelmeeuw daarentegen wel goed te zien. Je kunt ze langs de kust zien, of bij grote meren en langs rivieren en kanalen. De grote mantelmeeuw is een flink stuk groter dan de kleine mantelmeeuw, die ook al geen kleine vogel is. Als je ze niet met elkaar kunt vergelijken, let dan op de poten: die van de grote mantelmeeuw zijn roze, die van de kleine mantelmeeuw geel.

Grote mantelmeeuw

Iedereen kent de bekende fazant wel, met zijn prachtige veren. Maar wist je al dat de fazant oorspronkelijk niet in Nederland, of zelfs West-Europa, voorkwam? Fazanten komen oorspronkelijk uit Azië en zijn geïntroduceerd om op te jagen en vanwege hun vlees. Het gedrag van 'onze' fazanten verschilt met de Aziatische fazanten: fazanten in West-Europa blijven de hele winter op dezelfde plek, maar trekken in Azië regelmatig naar het zuiden. Dat gebeurt niet altijd: fazanten in Mongolië blijven zelfs bij min veertig op dezelfde locatie. De Nederlandse winter is dus geen probleem voor deze mooie vogel!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga (leadfoto: fazantenpaar, het mannetje met de opvallende kleuren); Peter Stein, Saxifraga

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen?
Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen