Schotse hooglander

Natuurjournaal 9 januari 2021

Nature Today
9-JAN-2021 - Schotse hooglander snoept van braam, frater scharrelt op akker en kwelder.

Het is kaal en dor buiten, en dat merken ook grote grazers zoals de Schotse hooglander. Zij stappen nu over op de wintervoedselvoorraden die nog te vinden zijn. Er is een soort die de hele winter groen blijft: de braam. Schotse hooglanders eten nu volop braambladeren, waarbij ze de scherpe stekels mijden. In het groene blad zitten nog relatief veel voedingsstoffen, en daar weten de runderen wel raad mee. Bij de bovenkant van een struik kunnen ze niet. Als je aan het eind van de winter een gebied met grote grazers bezoekt, zal je dus zien dat braamstruiken alleen bovenop nog groen zijn.

Fraters

Op kwelders en akkers in Friesland, Groningen en de Wadden, kun je nu de frater zien. Dit kleine vinkachtige vogeltje broedt in Noorwegen, maar overwintert in Nederland. Hier zoekt hij in groepjes naar zaden en ander voedsel. Soms vormt hij groepjes met sneeuwgorzen en strandleeuweriken, twee andere wintergasten die nu aan de kust te zien zijn. De frater heeft een gestreept bruin lichaam en een klein geel snaveltje. Hij beweegt veel en is rusteloos, dus let goed op als je hem met de verrekijker wil zien! 

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Adrie Bakx, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga