Otter De Wieden

Valentijnsactie: stuur een kaart, help een otter!

Zoogdiervereniging
4-FEB-2021 - 14 februari is het Valentijnsdag! De dag waarop je jouw geliefde kunt verrassen en in het zonnetje kan zetten. Vanuit de otter- en beverwerkgroep CaLutra komen we daarom speciaal voor het Jaar van de Otter met een toffe valentijnsactie waarbij jij met een leuk kaartje voor je geliefde ook bijdraagt aan de bescherming van de otter in Nederland!

Waarom deze dag van de liefde niet delen met de natuur? Het jaar 2021 is uitgeroepen tot het Jaar van de Otter! De otter is bezig met een stevige opmars. We vieren dat de otter de kroon op het werk is van het herstel van wetlands en waterkwaliteit. Allerlei organisaties hebben zich ingezet voor het verbeteren van de waterkwaliteit, het verbinden van natuurgebieden en het oplossen van verkeersknelpunten, en dat heeft gewerkt! Ook in regio’s waar de otter nog niet voorkomt, is het mogelijk en gewenst de otter terug te krijgen. Daar is nog een stevige impuls voor nodig. Het Jaar van de Otter 2021 geeft daarvoor extra aandacht en energie. Ook in België en Duitsland is 2021 het Jaar van de Otter.

De otter is erg leuk om te zien, maar ook schuw en heel moeilijk om te spotten! Je zal hem dus niet zo snel tegenkomen in de natuur. Als het om de liefde gaat is de otter helemaal niet schuw! Rond de paringstijd spelen otters veel met elkaar en wordt er veel gestoeid in het water. Daarbij maken ze ook dolfijnachtige sprongen. Helaas heeft de otter nog steeds een grote vijand, namelijk de mens. Er sterven elk jaar nog meer dan honderd otters in het verkeer. Om te voorkomen dat de otter weer uitsterft is het belangrijk dat we oversteekplaatsen maken voor otters, om veilig over te steken. En te helpen om ze een betere toekomst te geven in ons land.

Door een kaart te versturen naar je geliefde, draag je bij aan de bescherming van de otter. Daarom bieden we dit jaar mooie liefdeskaarten aan. 

      

De drie valentijnskaarten (Bron foto's: GaiaZOO; Johann Prescher; Mark Zekhuis)

Er zijn drie verschillende valentijnskaarten. Op elke kaart staat een unieke foto van de Europese otter, gefotografeerd in Nederland. Bij het bestellen kan er digitaal een persoonlijk bericht worden geschreven en kun je jouw geliefde laten weten dat je aan hem of haar denkt. De volledige opbrengst zal worden gebruikt voor onderzoek en maatregelen ten behoeve van de bescherming van de otter. 

Valentijnskaart bestellen?

Ga naar Zoogdierwinkel.nl. Bestellen kan tot maandag 8 februari, een kaart kost vier euro. De kaarten worden op 11 februari verzonden zodat ze voor valentijnsdag in de bus belanden.

Tekst: Ellen van Norren, Afra Hendriks en Pascalle Dekker, CaLutra
Foto's: Johann Prescher; Mark Zekhuis; GaiaZOO