Platalea leucorodia. Lepelaar

Natuurjournaal 10 maart 2021

Nature Today
10-MRT-2021 - Lepelaar keert terug, kleine vos vliegt.

De opvallende lepelaar heeft overwinterd in West-Afrika, maar komt nu langzaam maar zeker weer naar Nederland. Veel teruggekeerde lepelaars zijn inmiddels al gezien. Het broedseizoen begint eind maart, dus de hoeveelheid lepelaars in Nederland zal nu snel oplopen. Dankzij intensieve bescherming gaat het erg goed met lepelaars in Nederland, en de soort breidt zich nu ook uit naar België, Frankrijk en Duitsland. Lepelaars lijken in vlucht wel wat op (witte) reigers, maar zijn goed te onderscheiden, omdat ze met hun hals gestrekt vliegen. Reigers vliegen met ingetrokken hals. Kijk omhoog en test of je het verschil kunt zien!

De kleine vos is een algemeen voorkomende vlinder die in de winter een winterrust heeft gehouden. Op warme dagen kwam hij al af en toe tevoorschijn. Vanaf nu kan je de kleine vos echt weer regelmatig tegenkomen. Hij komt voor in parken, tuinen en bosranden. In het voorjaar komt hij regelmatig voor in wilgenbossen, later in het jaar wordt dat minder. Sinds 2018 wordt de soort minder vaak gezien dan in voorgaande jaren. Het is afwachten hoe vaak we de kleine vos dit jaar zullen tegenkomen.

Kleine vos

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga