Wilde gagel

Natuurjournaal 19 maart 2021

Nature Today
19-MRT-2021 - Wilde gagel bloeit, witte kwikstaart is er weer.

Wilde gagel is een struik die vooral opvalt door zijn geur. De bladeren ruiken namelijk naar eucalyptus. Deze geur kan je nu nog niet ruiken, want de struik heeft nog geen bladeren. Wel staat de soort nu in bloei en kan je zien dat hij kleine rode en gele katjes draagt. Wilde gagel was vroeger belangrijk bij het brouwen van bier. Voordat hop werd gebruikt, gebruikte men namelijk een kruidenmengsel met wilde gagel als belangrijkste ingrediënt. Het gaf het bier een zoete smaak. Wilde gagel wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt bij het brouwen van sommige soorten speciaalbier.

Witte kwikstaart

We hebben de meeste witte kwikstaarten in de winter moeten missen, maar in maart keren deze beweeglijke vogels massaal terug. Het zijn algemene broedvogels die overal op open land wel te zien zijn. Je herkent ze direct als je op een zonnige dag door het platteland fietst, dan vliegen ze graag een stuk voor je uit. Op dit moment zijn er extra veel witte kwikstaarten te zien in het oosten van het land. Dit zijn de vogels die nog op doortrek zijn naar hoger gelegen broedgebieden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga