Doorgroeide boerenkers

Natuurjournaal 20 maart 2021

Nature Today
20-MRT-2021 - Doorgroeide boerenkers bloeit, zwarte roodstaart weer te zien.

Doorgroeide boerenkers heeft een opvallende naam. Maar als je het plantje bekijkt, zie je direct waar deze vandaan komt. De stengel van de plant lijkt namelijk door de bladeren heen te groeien. Ook in de wetenschappelijke naam komt deze betekenis terug: perfolatium betekent letterlijk ‘door het blad’. Doorgroeide boerenkers bloeit nu, met witte bloemetjes in een tros op een lange steel. In Nederland is de plant zeldzaam, hij komt alleen in Zuid-Limburg voor. Op plaatsen waar hij meer voorkomt, wordt hij ook gebruikt om op te eten. De bladeren bevatten veel vitamine C en mosterdolie.

Zwarte roodstaart

Zwarte roodstaarten die niet in Nederland hebben overwinterd komen vanaf nu het land weer binnen. Vanaf Noord-Afrika en Zuidwest-Europa komen ze terug om hier te broeden. Zwarte roodstaarten zijn echt vogels die je aan hun naam kunt herkennen: ze zijn zwart (of donkergrijs) en hebben een rode staart. Het is een soort die zich heeft aangepast aan stedelijk leven. Je kunt ze vinden bij nieuwe gebouwen, industrieterreinen en haventerreinen. Zwarte roodstaarten zijn ook regelmatig te zien op Utrecht Centraal!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Marijke Verhagen, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga