Knolcyperus Saxifraga

Natuurjournaal 1 augustus 2021

Nature Today
1-AUG-2021 - Knolcyperus bloeit, zwarte roodstaart overal te zien.

De knolcyperus staat in bloei. Deze plant lijkt misschien niet zo interessant, maar heeft wel een aantal bijzondere eigenschappen. Het is een hardnekkig onkruid in de teelt van aardappels en maïs, dat men al decennialang bestrijdt. Op dit moment geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Er worden er dus maatregelen genomen om de verdere verspreiding tegen te gaan. Knolcyperus maakt ondergrondse knolletjes aan, die eetbaar zijn en naar noten smaken. De plant wordt daarom ook wel aardamandel of tijgernoot genoemd.

Zwarte roodstaart

De zwarte roodstaart voelt zich thuis in stedelijk gebied. De vogels hebben zich aangepast aan moderne gebouwen en vinden op en in gebouwen plekjes om te broeden. Hun broedperiode is nu afgelopen en de trek naar het zuiden is begonnen. Buiten de broedtijd bevindt de zwarte roodstaart zich ook buiten de stad. Hij kan nu dan ook door het hele land gezien worden. In oktober zijn alle trekkende zwarte roodstaarten in hun overwinteringsgebied in Zuid-Europa of Noord-Afrika aangekomen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Zomerdijk, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga