Lelietje-van-dalen

Natuurjournaal 17 april 2021

Nature Today
17-APR-2021 - Lelietje-van-dalen bloeit, boomkikkermannen roepen vrouwtjes.

De komende tijd kun je in parken, bossen en tuinen het lelietje-van-dalen zien bloeien. Het is een plantje dat lekker ruikt en sierlijke klokvormige bloemen heeft. Op 1 mei is het in Frankrijk en België gebruikelijk om een boeketje lelietjes-van-dalen aan je geliefde te geven. Men gelooft namelijk dat dit plantje geluk brengt in de liefde. Om die reden wordt het ook vaak gebruikt in bruidsboeketten. Wanneer je geluk in de liefde wil houden, is het belangrijk het plantje niet te proeven; lelietje-van-dalen is zeer giftig.

Bij kikkers denk je misschien aan meertjes en poelen, maar er is ook een soort die in bomen leeft. De boomkikker is in Nederland hard achteruitgegaan. Dankzij actieve bescherming komt de soort nu weer steeds vaker voor. Met name in Limburg, Twente, de Achterhoek en Noord-Brabant komen boomkikkers voor. Als je op een van die locaties bent, kun je nu roepende boomkikkerkoren horen. Dit zijn volwassen mannetjes, die vrouwtjes voor het broedseizoen aan willen trekken. Ze wachten en roepen in de buurt van ondiep water, want voortplanten doet de boomkikker wél in water. Het is een flink lawaai dat niet te missen is. Let ’s avonds en ’s nachts eens op of je de boomkikkermannen kunt horen.

Luister hier naar het geluid van de boomkikker (Bron: Martijn de Boer).

Boomkikker

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga