Meerkoeteieren

Natuurjournaal 2 mei 2021

Nature Today
2-MEI-2021 - Meerkoet heeft eerste eieren, ijsvogel heeft eerste jongen.

Meerkoeten hebben nu hun eerste nesten klaar en zitten op de eieren. Vaak liggen er wel acht of negen eieren in. De nesten worden aan de waterkant gemaakt van allerlei waterplanten en soms stukken plastic. De nesten bevinden zich in een rietkraag, of op een zelf gebouwde verhoging in het water. Het water is niet altijd een goede bescherming, want bijvoorbeeld marterachtigen kunnen goed zwemmen. En als de jongen groot zijn en gaan zwemmen, wachten de kraaien en snoeken ze wel op. Meerkoeten zijn geen bedreigde soort bij ons en ze kunnen dus wel een stootje hebben. Nu maar hopen dat deze eieren tot een mooi resultaat leiden! Sommige meerkoeten zijn er vroeg bij, en hebben nu al hun eerste jongen.

IJsvogels kunnen meerdere legsels per jaar hebben, soms wel vier of vijf. Op dit moment worden de jongen van het eerste legsel gevoerd. Je kan weten dat er gevoerd wordt als je een ijsvogel een gat in ziet vliegen met een visje met de kop naar voren. Zelf zou hij vis namelijk alleen maar eten met de kop als eerste naar binnen, omgekeerd dus. Zie je een ijsvogel? Houd hem of haar scherp in de gaten, over een paar dagen of weken is het misschien zo ver!

IJsvogel

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto's: Mike Hirschler, IVN