7-MEI-2021 - In de week van 11 april werden elf haaien voorzien van een zender, waaronder voor het eerst een zwangere vrouwelijke tijgerhaai en een bedreigde Caribische rifhaai in het Nederlands Caribisch gebied. De gegevens uit deze zenders zullen belangrijke informatie opleveren voor beschermingsstrategieën van haaien in de regio.

Leden van de Nature Foundation St. Maarten (NFSXM), de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), de Saba Conservation Foundation (SCF) en Beneath the Waves (BTW) namen deel aan het 'Shark Shakedown'- project. De onderzoeksexpeditie maakt deel uit van een breder onderzoeksproject naar tijgerhaaien in de regio, gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) via het Biodiversiteitsfonds en de Nationale Postcode Loterij.

De expeditie duurde vijf dagen. Drie soorten haaien werden voorzien van een zogenaamde 'tag' (zender): tijgerhaaien (Galeocerdo cuvier), Caribische rifhaaien (Carcharhinus perezi) en verpleegsterhaaien (Ginglymostoma cirratum), zowel sub-adulten als volwassenen.

Het zenderen van een haai

De deelnemers zijn getraind door experts van Beneath the Waves ter voorbereiding op een expeditie naar de Sababank in augustus 2021. Het doel van deze aankomende expeditie is om te bepalen of de Sababank een broedgebied is voor tijgerhaaien in het oostelijk Caribisch gebied. De hoge kwaliteit ultrasone technologie die het team gebruikte, is ontwikkeld door E. I. Medical Imaging en door medewerker Dr. James Sulikowski van de Arizona State University. Deze technologie is met succes gebruikt om het ontwikkelingsstadium en het stadium van de zwangerschap bij verschillende haaiensoorten te identificeren. Dit is een primeur voor de haaienwetenschap in de regio.

De wetenschappers stelden succesvol vast grote vrouwelijke tijgerhaai in een vroeg stadium van haar zwangerschap was, en plaatsten ook een satellietzender op de haai. Met behulp van satellietvolgsystemen hopen de wetenschappers de komende maanden te bevestigen dat Sint Maarten een broedplaats is voor deze wereldwijd bedreigde dieren. Ook werd voor de eerste keer door de hoofdwetenschapper van Beneath the Waves, Dr. Austin Gallagher, een cameratag op een tijgerhaai in het Nederlands Caribisch gebied geplaatst. Het team heeft de camera tijdens de expeditie met succes teruggevonden. De cameraopnames laten veelbelovende resultaten laten zien met betrekking tot het gedrag van haaien in de regio.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Het camerataggen van een vrouwelijke tijgerhaai (Bron: DCNA Communication)

Zowel de satelliettag als de cameratag lijken aan te tonen dat deze tijgerhaaien het liefst reizen in het gebied tussen Sint Maarten en Saint Barths; dit zijn echter slechts de eerste metingen. Over de gebieden die deze dieren bezoeken kunnen nog geen aannames worden gedaan.

De informatie uit dit onderzoek zal een beter inzicht geven in zowel het belang als de status van haaien in de territoriale wateren van Sint Maarten en in het Yarari Reservaat. Ook laat het de rol zien die deze ecosystemen spelen in de levenscyclus van tijgerhaaien in de bredere Caribische regio. Tijgerhaaien worden door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) gecategoriseerd als 'Bijna-bedreigd', terwijl Caribische rifhaaien zeer recentelijk zijn gecategoriseerd als 'Bedreigd'. Haaien spelen een belangrijke rol bij het behouden van het evenwicht binnen lokale en regionale mariene ecosystemen en daarom is hun bescherming cruciaal.

Volg de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) via Facebook, Instagram (dcnanature) of DCNA’s website om meer te leren over de haaienexpeditie en ander natuurnieuws.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Dutch Caribbean Nature Alliance via email of telefoon +599.717.5010.

Disclaimer: omdat we nog midden in een pandemie zitten, hebben de partners van dit project ernaar gestreefd ervoor te zorgen dat alle deelnemers veilig met elkaar konden samenwerken om het belangrijke werk van natuurbehoud in het Nederlands Caribisch gebied voort te kunnen zetten.

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto: Sami Kattan, Beneath the Waves
Film: DCNA Communication