Grote weegbree

Natuurjournaal 24 mei 2021

Nature Today
24-MEI-2021 - Weegbree bloeit, bruine kiekendief heeft zelf kieken.

Smalle weegbree en grote weegbree zijn twee soorten weegbree die veel in Nederland groeien. Beide soorten staan nu in bloei en bloeien nog tot in de herfst. Aan de aar kun je zien dat de soorten familie zijn, maar de bladeren zijn erg verschillend. Smalle weegbree heeft smalle, lange bladeren. Dat is handig, want de soort groeit vaak tussen gras en andere planten. Met die lange bladeren vangt hij zoveel mogelijk zonlicht op. Grote weegbree heeft juist brede, ronde bladeren, met een groot bladoppervlak. Hij groeit op open plekken, waaronder ook op straat en tussen stoeptegels. Grote weegbree kan er prima tegen als er af en toe overheen gereden of op getrapt wordt. Het is handig als je grote weegbree kunt herkennen. Het sap uit de bladeren kan namelijk brandnetelprikken verlichten.

Kiekendieven danken hun naam aan het feit dat ze (onder andere) op kuikens (kieken) jagen. Op dit moment heeft de bruine kiekendief andere kuikens aan zijn hoofd: zijn eigen kuikens. De eerste eieren van de bruine kiekendief komen rond deze tijd uit. Verborgen in het riet worden de kuikens gevoerd. Over een ruime maand verlaten de jongen het nest, maar dan is de zorg van de ouders nog niet over. Ze blijven hun jongen voeren, tot weken nadat ze het nest hebben verlaten.

Bruine kiekendief

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Marijke Verhagen, Saxifraga (leadfoto: grote weegbree); Piet Munsterman, Saxifraga