Bloeiend gras

Vanaf dit weekend grote kans op hooikoortsklachten

De Natuurkalender, Elkerliek Ziekenhuis, LUMC, Wageningen University, Weeronline
28-MEI-2021 - Mensen met een graspollenallergie zullen de komende tijd te maken krijgen met veel hooikoortsklachten. Vanaf vandaag blijft het voorlopig droog en komt steeds meer pollen van bloeiend gras in de lucht. Doordat het de komende dagen ook zonnig is en steeds warmer wordt, zal het gras in de loop van de komende week massaal in bloei komen.

De groei van het gras verliep de afgelopen weken trager dan wat we de laatste jaren gewend waren. De gemiddeld temperatuur vanaf begin maart was bijna twee graden lager dan normaal. Tot dusver is daarom nog niet veel graspollen geteld op de pollenmeetstations van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Het natte weer was wel gunstig voor de grasgroei.

De afgelopen twee weken is het gras flink gegroeid en zijn de vroege grassoorten op steeds meer plaatsen tot bloei gekomen. Doordat het in mei vaak regende, beperkte de hooikoortsoverlast zich tot de droge perioden en werd de lucht regelmatig schoongespoeld.

Hoeveelheid pollen in de lucht stijgt door droog weer en aflandige wind

De weersverwachting van Weeronline voor de komende veertien dagen ziet er droog uit en daardoor kan steeds meer pollen in de lucht terecht komen. Zonnig en warm weer stimuleert de bloei van het gras. Dit weekend wordt het in het binnenland al circa 20 graden en volgende week is vooral in het zuidoosten zelfs kans op zomerse warmte. 

In de loop van volgende week steekt een oostenwind op en daardoor kan ook graspollen vanuit Duitsland worden aangevoerd. De hoeveelheid stuifmeel in de lucht zal daardoor extra snel toenemen.

Bloeiend gras

Meeste graspollenoverlast in juni

Het meeste graspollen wordt volgens de pollenplanner van Wageningen University verwacht vanaf de tweede week van juni. Dit is twee weken later dan andere jaren. Doordat het in juni vaak droog weer zal zijn en het gras profiteert van het aanwezige bodemvocht, is de kans op klachten groot.

In juli is de piek voorbij, maar bloeien nog altijd bepaalde grassoorten. Ook kruiden, zoals zuring en weegbree, bloeien in mei, juni en juli en kunnen bij sommige mensen klachten veroorzaken. De pollenconcentraties van deze plantensoorten blijven wel beduidend lager dan die van gras. In de tweede helft van juli en in augustus kan ook bijvoet klachten veroorzaken.

Wie alleen gevoelig is voor boompollen kan een betere periode tegemoet zien, omdat bijna alle bomen uitgebloeid zijn. De berk, die sterk allergeen pollen verspreidt, bloeit inmiddels niet meer.

Tips tegen hooikoorts

Ruim twee miljoen Nederlanders krijgen allergische klachten van stuifmeel van grassen. Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) hooikoortsmedicatie.
  • Douche voor het naar bed gaan om pollen uit het haar te wassen en het kussen schoon te houden.
  • Was kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.
  • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in de ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht.
  • Draag op zonnige dagen (ook) buiten een mondkapje.

Tekst: Arnold van Vliet, Wageningen University; Letty de Weger, LUMC; Mieke Koenders, Elkerliek Ziekenhuis, Helmond; Jaco van Wezel, Weeronline
Foto's: Arnold van Vliet