Ingepakte beuk, tegen zonnebrand

Natuurjournaal 18 augustus 2021

Nature Today
18-AUG-2021 - Ingepakte beuken; veldspitsmuis heeft laatste jongen.

Beuken zijn bomen met een dunne bast. Directe blootstelling aan de zon kan zonnebrand veroorzaken, in feite net zoals bij mensen. Er ontstaan blaren, de schors valt af en dat kan het einde van de boom zijn. De boom beschermt zichzelf tegen de zon door zijn dicht bebladerde takken bijna horizontaal uit te strekken. Daardoor kan er bijna geen zonlicht door en blijft de bast en dus de boom gespaard. Hierdoor zie je in een beukenbos ook bijna geen ondergroei. Maar als er nu een buurman wegvalt, of er breekt een grote tak af, dan wordt de bast ineens blootgesteld aan fel zonlicht. Dan zal de boomverzorger de boom een juten pyjama aantrekken. Het is stevig spul en blijft jaren zitten. Het staat wat raar, maar heeft dus een beschermende functie.

Veldspitsmuis

Rond deze tijd heeft de veldspitsmuis haar laatste jongen gekregen. Deze spitsmuis is maar klein, dus het is geen verrassing dat ook de jongen erg klein zijn: ze wegen minder dan een gram! De jongen worden blind geboren, maar rennen na negen dagen al, blind, rond. Spitsmuizen worden vaak gevangen door roofdieren, maar dankzij hun sterke geur worden ze niet graag gegeten. Alleen uilen vinden spitsmuizen een lekker hapje.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN en Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler; Rudmer Zwerver, Saxifraga