Ringmus doodgevlogen tegen een raam

Voorkom dat vogels zich doodvliegen

Vogelbescherming Nederland
7-SEP-2021 - Honderdduizenden vogels vliegen zich naar schatting jaarlijks te pletter tegen ramen, maar gelukkig is er een simpele manier om dat aantal omlaag te krijgen. Dit kunt u doen om deze onnodige ongelukken te voorkomen.

Hartverscheurend: het horen van die doffe bonk en het vinden van de stoffige vogelafdruk op uw raam. Bijna iedereen maakt het weleens mee.

Meer verstedelijking, betekent meer ramen, dus de kans op een raambotsing wordt groter en groter voor vogels. Dat klinkt ellendig, maar deze wolk heeft toch nog iets van een zilveren randje: we kunnen er wat aan doen.

Donspoeder of vet zorgt voor de afdruk op het raam nadat een vogel ertegenaan is gevlogen

Waarom vliegen vogels tegen ramen?

Heel basaal, maar vogels vliegen tegen ramen die ze niet zien. Dat is het geval als een raam lucht of bomen weerspiegelt. Het gebeurt ook bij ramen tegenover elkaar, zodat het lijkt of er een vrije doorgang is. Dit zijn dus de gevaarlijkste situaties, zeker in een vogelvriendelijke omgeving. Daar liggen de kansen.

Ook als zangvogels in doodsangst vluchten voor een sperwer botsen ze regelmatig tegen ruiten, maar tegen blinde paniek is helaas geen kruid gewassen…

Ramen zijn een probleem voor vogels, als niet duidelijk is of ze er nu wel of niet door kunnen

‘Raamslachtoffers’ voorkomen: thuis

Alles wat u aan de buitenkant tegen het raam plakt, zorgt ervoor dat vogels uw raam wél zien. Plakken dus! Klassiek zijn de raamstickers met vogelsilhouet, maar u kunt ook creatief aan de gang en zelf wat maken. Heel effectief is bijvoorbeeld het plakken van verticale strepen met een tussenafstand van tien centimeter. Liever lekker makkelijk raamstickers kopen? Doe het dan bij Vogelbescherming en steun daarmee ons werk. Let wel, de raamstickers werken vooral goed bij kleinere ramen.

Goed om te weten dat maatregelen aan de binnenkant, zoals lamellen of planten, niet helpen om de weerspiegeling te doorbreken. Het moet echt aan de buitenkant. Doe verder ’s avonds lampen uit die u niet nodig hebt. Goed voor het milieu en uw portemonnee én het voorkomt dat vogels in de war raken en tegen het raam vliegen.

Raamstickers helpen! Op kleine ramen of dicht bij elkaar zijn ze het meest effectief

‘Raamslachtoffers’ voorkomen: op het werk

Veel kantoorgebouwen zijn hoog, met spiegelend glas, en vooral trekvogels vliegen hier vaak tegenaan. Bespreek dit met uw collega’s als dit bij u het geval is. Breng oplossingen voor bedrijven onder de aandacht van uw leidinggevende, manager of directeur. Gebruik daarbij de Richtlijnen voor vogelvriendelijke kantoorgebouwen, opgesteld door de Amerikaanse vogelbeschermingsorganisatie Audubon. Of maak gebruik van de Factsheet Voorkom Raamslachtoffers van Vogelbescherming.

Vogelveiligheidsglas

Er is inmiddels ‘vogelveiligheidsglas’ in de handel. Dat heeft een coating over het glas, waar een voor mensen 'onzichtbaar' UV-patroon in zit, dat voor vogels wel zichtbaar is. Wijs ook daarop. Hier vindt u meer varianten.

In Nederland is het in elk geval verkrijgbaar via Bakker Totaalglas. Het is niet helemáál onzichtbaar, maar voor uw werkgever wellicht esthetischer dan stickers. Let wel: de effecitviteit van dit type glas hangt af van de vogelsoort en van de lichtomstandigheden en het werkt dus niet altijd optimaal.

Gelukkig worden gebouwen steeds vaker veilig voor vogels. Helpt u mee?

Een positieve beweging, doet u mee?

Hoe meer mensen zich realiseren dat ze vogels redden door ramen zichtbaar te maken, hoe minder vogels onnodig sterven. Gelukkig worden gebouwen steeds vaker veilig voor vogels. Er zijn kantoren, galerijen, scholen en zelfs dierentuinen met gekleurd, mat of gestreept glas.

Een mooi voorbeeld zijn de transparante (gekleurde) geluidsschermen langs rijkswegen die Rijkswaterstaat nu standaard voorziet van horizontale of verticale strepen. U kunt ze overal zien staan, let er maar eens op. Met een beetje goede wil en creativiteit worden al die vogelveilige bouwwerken ook nog prachtig. Een positieve beweging, doet u mee? Zie ook onze factsheet over dit onderwerp.

Een tegen een raam gebotste vogel is vaak suf, laat hem eerst een uurtje bijkomen

Wat te doen met een ‘gebotste’ vogel?

Een vogel die tegen uw raam vliegt, is daarna vaak suf. Laat hem een uurtje rustig bijkomen van de stress en de klap op een veilig, koel plekje, eventueel in een kartonnen doosje. Als het dier weer op de poten staat en fit oogt, kunt u hem gewoon vrijlaten. Is dat niet het geval, schakel dan een vogelasiel of dierenambulance in.

Wilt u dode vogels melden bij Sovon en geringde vogels doorgeven bij het Vogeltrekstation? Fijn, want dan komt er inzicht in de leefwijze en doodsoorzaken van vogels en dat leidt tot betere bescherming.

Tekst: Jeanet van Zoelen, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Shutterstock; Pixabay