Hamsteroortjes

Natuurjournaal 26 oktober 2021

Nature Today
26-OKT-2021 - Hamsteroortjes op bomen, houtduif op trek.

Korstmossen zijn in vele kleuren en maten te vinden, maar veel mensen staan hier niet bij stil. Dat is jammer, want als je goed kijkt, kun je zien hoe mooi sommige zijn. Neem bijvoorbeeld het hamsteroortje. Deze soort valt op het eerste gezicht niet op. Als je dichterbij komt, of een loepje gebruikt, zie je ineens waar de naam vandaan komt. Dit korstmos heeft precies de vorm van de oren van een hamster. In het najaar is het hamsteroortje te vinden op loofbomen die in schaduwrijk gebied staan, met name aan de kust en in Midden- en Oost-Nederland.

Rond deze tijd van het jaar worden altijd veel trekkende houtduiven gezien. Scandinavische en Duitse houtduiven trekken over Nederland, soms in grote aantallen. Ze trekken overdag, dus je kunt zelf ook groepen houtduiven zien trekken. Als het er veel zijn kan dat leiden tot spectaculaire beelden! Een deel van de houtduiven blijft in Nederland overwinteren, net als de houtduiven die in Nederland broeden. In de herfst en de winter komen ze soms in grote groepen voor in bossen, om van gevallen eikels te eten.

Grote groep houtduiven

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jason Hollinger, Flickr; Bart Vastenhouw, Saxifraga