Bokje Saxifraga

Natuurjournaal 28 oktober 2021

Nature Today
28-OKT-2021 - Bokjes en boomkikkers verschuilen zich.

Het bokje is de kleinste vogel uit de familie van de snippen, waar bijvoorbeeld ook de houtsnip en de watersnip bij horen. Bokjes broeden niet in Nederland, maar overwinteren hier wel. Op dit moment zijn ze op doortrek en worden ze extra veel waargenomen. Het zien van een bokje is nog niet zo makkelijk. De vogels zijn niet zeldzaam, maar ze zijn niet groot en dankzij de strepen op hun lichaam kunnen ze zich erg goed verstoppen. Dat is ook op de foto goed te zien. Je moet gericht zoeken om er een te vinden. Als het vriest, is het wel iets makkelijker om de overwinterende vogels te vinden. Ze komen dan tevoorschijn en zijn bij kwelslootjes te zien.

Boomkikker

Ook de boomkikker verstopt zich in de winter. Hij houdt een winterrust, laag bij de grond. In tegenstelling tot veel andere kikkersoorten overwintert hij niet in het water. Tussen houtstapels, boomwortels of in de strooisellaag voelt de boomkikker zich in de winter het meest op zijn gemak. Het duurt nog wel even voor de boomkikkers weer te zien zijn. Pas in april komen de eerste mannetjes weer tevoorschijn. Ze trekken naar het water en kwaken hun karakteristieke roep om vrouwtjes te lokken.

Geïnteresseerden in natuurgebied de Weerribben opgelet: op 4 november vindt er een ‘Landschapscafé’ plaats in Steenwijk. In deze talkshow wordt gesproken over welk landschap je wilt in en om de Weerribben-Wieden en wat het lonkend perspectief is voor toerisme en landbouw. Meer informatie is hier te vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga