Kleine wintervlinders

Natuurjournaal 16 november 2021

Nature Today
16-NOV-2021 - Kleine wintervlinder actief en grijze zeehond krijgt jongen.

November is de perfecte maand om de kleine wintervlinder te zien. Zoals de naam al zegt is de kleine wintervlinder 's winters actief. De mannetjes vliegen nu volop en zijn op zoek naar vrouwtjes om mee te paren. Die vrouwtjes wachten geduldig op boomstammen tot ze bezocht worden door een mannetje. Daarna kruipen ze verder omhoog, in dezelfde boom, om daar eitjes te leggen. Vrouwtjes hebben geen vleugels en kunnen dus niet vliegen. Dat maakt ze ook minder makkelijk te vinden. Als je kleine wintervlinders wilt zien, kun je het best een uur na zonsondergang met een zaklamp het bos in gaan. De mannetjes vliegen rond, of zitten opvallend op de bomen. Als je zo'n boom goed bekijkt, zie je misschien ook parende kleine wintervlinders. Zo kun je ook zien hoe het bijzondere vleugelloze vrouwtje eruitziet!

In de herfst en de winter plant de grijze zeehond zich voort. Ongeveer nu worden de eerste jongen geboren, en alweer drie weken later vindt de paring plaats! Elk vrouwtje krijgt één jong. Deze jongen hebben een dikke vacht bij de geboorte. Hierdoor kunnen ze de eerste weken niet zwemmen. Pas na drie weken gaan ze voorzichtig voor het eerst het water in. Het is daarom belangrijk dat vrouwtjes een goede plek vinden om jongen te werpen, die plek mag drie weken lang niet onder water staan. Elk vrouwtje is op zoek naar zo'n plek. Als ze eenmaal een geschikte plaats heeft gevonden, keert ze daar ieder jaar naar terug. Daarom is het vaak overvol op geschikte zandplaten. De nieuwe moeders zijn agressief naar andere zeehonden en beschermen hun jongen met hun leven.

Pup van grijze zeehond

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting; Bart Vastenhouw, Saxifraga