Toren

Nieuwe toren meet CO2-opname op de Veluwe

Wageningen Environmental Research, Wageningen University & Research
17-NOV-2021 - In het Loobos bij Kootwijk staat een nieuwe toren die helpt bij onderzoek naar broeikasgassen. Op vrijdag 12 november 2021 is hij officieel geopend. Deze observatietoren voor ecosystemen meet onder andere de CO2-opname door het omringende bos.

De meettoren in LoobosOp deze locatie registreren onderzoekers niet alleen hoeveel CO2 het bos dagelijks opneemt, maar ook hoe dat afhangt van seizoenen en verstoringen. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van hittegolven, droogtes of stikstof. Bossen, inclusief het Loobos, nemen wereldwijd zo’n dertig procent op van de CO2 die mensen uitstoten. Maar die opnamecapaciteit staat onder druk vanwege dit soort verstoringen. De metingen zullen helpen om deze processen beter te begrijpen.

Broeikasgassen in Nederland

Michiel van der Molen, docent luchtkwaliteit bij Wageningen University & Research: “Deze onderzoeksinfrastructuur wordt gebruikt voor zowel voor onderzoek als onderwijs. Ook andere partijen kunnen er opstellingen in plaatsen. Zo gaat bijvoorbeeld het RIVM er de hoeveelheid ammoniak in de lucht meten. Geïnteresseerden kunnen altijd contact met ons opnemen.”

De toren in Loobos is onderdeel van de Ruisdael Observatory, een groot project onder de Nationale Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten (NWO), om broeikasgassen in Nederland te meten. Wageningen University & Research draagt via dit project bij aan het overkoepelende Europese Integrated Carbon Observing System project.

Lange historie

De locatie in Loobos heeft een van de langste meetreeksen in Europa. De oorspronkelijke toren heeft vanaf 1995 dienst gedaan. Omdat de bomen er bovenuit begonnen te groeien, is hij afgelopen maart vervangen door een hogere constructie. Inmiddels is veel apparatuur geplaatst en zijn de eerste metingen begonnen.

Officiële opening

Bij de opening waren zo’n veertig personen aanwezig, uit verschillende sectoren, zowel met een Wageningse achtergrond als daarbuiten. Michiel van der Molen: “De aanwezigen hebben de toren beklommen om van het uitzicht te genieten. Ook wisselen ze ideeën uit en ontstonden er voorstellen voor samenwerking. Hopelijk luidt deze start een voorspoedig gebruik in van de toren door zoveel mogelijk groepen.”

Bekijk de bouw van de toren op de website van Van Ham Infra.

Tekst: Wageningen Environmental Research
Foto's: Michiel van der Molen