Puntig buiswier EENMALIG GEBRUIK

Natuurjournaal 19 januari 2022

Nature Today
19-JAN-2022 - Puntig buiswier goed te vinden en bever zoekt partner.

Puntig buiswier is een roodwier dat in de winter algemeen te vinden is. Het is een exoot die waarschijnlijk van de westkust van Noord-Amerika komt; het heeft zich dus flink uitgebreid! Sinds de vestiging in Nederland heeft puntig buiswier zich snel verspreid. Tegenwoordig is het volop te vinden in de Oosterschelde, Westerschelde en het Grevelingenmeer. In de Waddenzee is het nog niet gevonden. Puntig buiswier komt veel voor bij pontons en jachthavens. Ook als je zelf boven water bent, kun je het rode wier onder water goed heen en weer zien wuiven, want het groeit ook dicht bij het wateroppervlak.

De liefde hangt in de lucht bij de bevers. De paartijd vindt namelijk plaats in januari en februari. De paring ziet er bijna romantisch uit: buik tegen buik en met de poten om elkaar heen geslagen. Bevers zijn monogaam en blijven hun hele leven bij elkaar. Dieren die al een partner hebben, hoeven dus geen moeite te doen om een bever van het andere geslacht te vinden. Pas volwassen bevers, of bevers die toevallig nog geen partner hebben gevonden, zijn nu druk op zoek.

Bever

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mart Karremans, stichting Anemoon; Martin Mollet, Saxifraga