witte bultzwam  IVN

Natuurjournaal 31 januari 2022

Nature Today
31-JAN-2022 - Witte bultzwam altijd te vinden en op zoek naar de brilduiker.

De algemeen voorkomende witte bultzwam kan een grote paddenstoel worden. Deze paddenstoelen groeien vooral op de stronken van dode beuken en zijn dus een van de opruimers in het bos. Witte bultzwammen hebben geen steel, maar zitten direct met de hoed vast aan het hout. Ze zijn dik en taai. Op de hoed zitten uitgroeisels in de vorm van bulten. In de naam staat dat hij wit is. Dat is in eerste instantie ook zo, maar al snel worden ze als gevolg van algengroei groen op de hoed. Dat komt omdat er vocht tussen de haren blijft zitten en daar zijn algen dol op! Platen van twintig centimeter zijn geen uitzondering. En waar er één zit, zitten er meer. Ook in dit seizoen zijn ze makkelijk te vinden.

Brilduiker

In de winter kun je op zoek gaan naar de brilduiker. Het is een eend die je ‘s zomers niet vaak ziet, maar in de winter heb je grote kans om er een te zien. We kunnen nog maar even van deze mooie eenden genieten, want half februari vliegen de meeste brilduikers alweer naar het noorden. In de Nature Today-app kun je makkelijk zien welke vogels je nu kunt tegenkomen. De brilduiker wordt veel gezien, en staat zelfs in de landelijke top vijftig in de ‘soortenlijst vogels’. Houd de brilduiker eens via de app in de gaten. Je zult zien dat hij in de loop van februari steeds verder zal dalen in de soortenlijst, omdat de kans om hem tegen te komen steeds kleiner wordt. Dit kan overigens niet alleen voor vogels, ook zoogdieren, planten, vlinders en libellen zijn zo te volgen. Deze landelijke soortenlijsten kan iedereen zien. Met een Nature Today-abonnement kun je de lijsten ook bekijken voor specifieke, door jou gekozen locaties. Zo kun je ook via je telefoon zien wat zich afspeelt in de Nederlandse natuur en voeg je net dat beetje extra beleving toe als je naar buiten gaat.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Joerg Mager, Saxifraga