Waterdiertjes vangen GLOBE-leerlingen

Leerlingen onderzoeken start van de lente, waterdiertjes en fijnstof in de lucht

De Natuurkalender, GLOBE Nederland, RIVM, Wageningen University
5-FEB-2022 - Op 10 februari start de GLOBE Voorjaarscampagne. Leerlingen van middelbare scholen onderzoeken samen met wetenschappers van Wageningen University en het RIVM de waterkwaliteit in stadsvijvers door waterdiertjes te vangen. Ze maken en analyseren timelapse-video’s van de start van de lente en meten de fijnstofconcentratie met speciale sensoren. Scholen kunnen zich nog aanmelden.

Tijdens je lessen biologie, scheikunde, aardrijkskunde of onderzoeksvaardigheden meewerken aan echt onderzoek dat ertoe doet. Dat is leuk, interessant, anders, uitdagend en een kans om tijdens school lekker naar buiten te gaan. Spannend is het ook, zeker als je je resultaten mag presenteren aan de wetenschappers en medeleerlingen in binnen- en buitenland. Want GLOBE is een wereldwijd project; in meer dan 120 landen werken onderzoeksinstellingen samen met scholieren. Tijdens de GLOBE Voorjaarscampagne staan drie van de onderzoeksprojecten centraal: GrowApp, waterdiertjes en fijnstof. Ze worden hieronder kort toegelicht.

GrowApp

Leerlingen maken in dit onderzoeksproject timelapse-video’s van het groen worden van bomen en meten optioneel de bladontplooiing en de snelheid van bladgroei. Ze onderzoeken zo samen met Wageningen University hoe bomen reageren op klimaatverandering. Elk voorjaar zien we de bomen wakker worden. Hun knoppen springen open, bladeren ontplooien zich en bloemen komen tevoorschijn. Door deze spectaculaire en miraculeuze transformatie vast te leggen en te onderzoeken, komen ze te weten hoe sterk de bomen in de buurt en op andere plekken in Nederland en Europa reageren op verandering in temperatuur. Het GrowApp-onderzoek is onderdeel van de European Spring Campaign van GLOBE. Overigens zijn er al heel veel mensen in Nederland en daarbuiten die de GrowApp gebruiken om de seizoensveranderingen in hun buurt systematisch vast te leggen. Er zitten schitterende timelapse-video’s bij.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
GrowApp timelapse-video van een berk in Bennekom. Bekijk de hele serie op GrowApp.today (Bron: GrowApp)

Waterdiertjes

Waterdiertjes vangen en op naam brengen is ontzettend leuk om te doen! De leerlingen gaan samen met aquatisch ecologen van Wageningen University onderzoeken hoe het gesteld is met de waterkwaliteit van stadsvijvers. Dit doen ze door met een schepnet de waterdieren te vangen waarna ze in een witte bak op naam gebracht worden. De resultaten worden doorgegeven met de smartphone via Waterdiertjes.nl. De website berekent gelijk de waterkwaliteit op basis van de waargenomen waterdieren.

Waterdiertjes vangen door GLOBE-leerlingen

Fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor alle kleine vaste deeltjes die rondzweven in de lucht. Deze stoffen hebben een flinke impact op onze gezondheid. De leerlingen helpen onder begeleiding van het RIVM de fijnstofconcentratie in Nederland in kaart te brengen. Hiervoor zetten ze een fijnstofsensor in elkaar waarmee ze 24 uur per dag de fijnstofconcentratie op een zelfgekozen locatie gaan meten. Leerlingen gaan tijdens de campagne aan de slag met deze data en leren zo over fijnstof en doen onderzoeksvaardigheden op. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld de relatie tussen fijnstof en de gezondheid van de inwoners in hun woonplaats onderzoeken.

GLOBE-leerling zet fijnstofsensor in elkaar

Meedoen

Meedoen is kosteloos voor scholen die lid zijn van GLOBE. Scholen worden begeleid door het GLOBE-team en door een student van Wageningen University. Er zijn ook allerlei optionele (online) bijeenkomsten en op 22 april presenteren leerlingen hun resultaten op de GLOBE Science Fair bij Wageningen University. Kijk op GLOBE Voorjaarscampagne voor meer informatie en voor registratie.

Tekst: Matthijs Begheyn, Marcella van Steenbergen en Esther de Regt, GLOBE Nederland; Arnold van Vliet en Edwin Peeters, Wageningen University; Hester Volten, RIVM
Foto’s: Matthijs Begheyn; Hester Volten
Film: GrowApp