Ficaria verna. Speenkruid

Natuurjournaal 24 februari 2022

Nature Today
24-FEB-2022 - Kijk uit naar voorjaarsbloeiers en steenmarter is drachtig.

Het is je vast niet ontgaan dat de klassieke planten die in het voorjaar bloeien weer volop te zien zijn. Sneeuwklokjes en krokussen schieten de grond uit. Ook gewoon speenkruid bloeit in het hele land, met opvallende gele bloemen. Ook in de Nature Today-app is nu te zien hoe de soortenlijst verandert. Als je in de landelijke plantenlijst kijkt, zul je zien dat sneeuwklokje, speenkruid en krokus bovenaan staan. Na die uitbundige bloei zullen andere planten het weer overnemen. Zo geeft de lijst in de app een overzicht van de bloeiende planten van dit moment.

Steenmarter

De paartijd van steenmarters loopt van juni tot augustus. Je zou misschien verwachten dat de jongen kort daarop geboren worden, maar dat is niet het geval. Na de bevruchting deelt de eicel zich een paar keer en gaat daarna in rust. Pas nu, rond deze tijd van het jaar, begint het embryo zich echt te ontwikkelen. Dit verschijnsel heet verlengde draagtijd. Het doel is om de jongen in een gunstig seizoen geboren te laten worden. Verlengde draagtijd komt bij meerdere soorten zoogdieren voor: bij hermelijnen, maar ook bij soorten die helemaal niet verwant zijn aan steenmarters, zoals reeën en verschillende soorten zeehonden. Eind maart en begin april zullen de jonge steenmarters geboren worden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Marie van Dieren, Flickr