JNM op groen dak

JNM: Nog één dag Nieuwe Natuur met symposium op 26 maart

EIS Kenniscentrum Insecten, JNM – Jongeren in de Natuur
23-MRT-2022 - In het jaar 2021 vierde de jeugdvereniging voor natuurstudie JNM haar 75ste verjaardag met het thema ‘Nieuwe Natuur’. Waar de JNM normaal activiteiten organiseert in natuurgebieden, keek ze in 2021 met een andere blik, naar ‘Nieuwe Natuur’: in steden, nieuwe natuurgebieden en andere onontdekte plekjes. Dit jubileumjaar wordt afgesloten met het Nieuwe Natuur Symposium, op 26 maart 2022 in Delft.

Iedereen is welkom

Tijdens het symposium, dat plaatsvindt bij de Hogeschool Inholland in Delft, gaat de JNM een laatste keer dieper in op het onderwerp Nieuwe Natuur. Ook blikt de JNM terug op de vele activiteiten en kampen in de 'nieuwe' natuur van Nederland tijdens het jubileumjaar. Natuurorganisaties en natuurexperts geven lezingen over Nieuwe Natuur in Nederland. Het symposium is overigens voor iedereen toegankelijk en heeft een prijs van 12 euro, 6 euro voor jongeren en leden van de jeugdbond. Tijdens de dag wordt er gezorgd voor koffie, thee en lunch. Tussen de lezingen door is er ruimte om een bezoek te brengen aan partners en organisaties die met een stand in de hal aanwezig zijn. Het Nieuwe Natuur-symposium is mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds en Hogeschool Inholland Delft die de locatie beschikbaar stelt.

Kadeflora bekijken in Den Haag

Van groene daken tot grote grazers

De sprekers nemen bezoekers mee in de wereld van natuur en gezondheid, stadsplanten, grote grazers en roofdieren, groene daken, insectenmonitoring en hoe belangrijk goed onderzoek is voor Nederlandse natuur. Lezingen worden onder andere gegeven door Theo Zeegers (EIS – Kenniscentrum Insecten), Marieke Schatteleijn (Staatsbosbeheer), Ton Denters (Gemeente Amsterdam), Jeroen Helmer (ARK Natuurontwikkeling) en TV-boswachter Arjan Postma. David Kleijn geeft een praatje over het hommellandschap in Zuid-Limburg, waar de Jeugdbonders dit jaar de Boshommel aantroffen.

Het maken van de tiny forest podcast

Nog veel te ontdekken

Ook na het symposium zullen de jongeren niet stilzitten. Stadsnatuur zal vanaf nu een belangrijke plek innemen in het ruime aanbod van kampjes, excursie en lezingen die de JNM organiseert. Ben je tussen de 11 en 25 jaar oud en wil je een keertje mee? Kijk dan op jnm.nl en geef je op voor een van de activiteiten.

Tekst: Rick Buesink, JNM en Johan van 't Bosch, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto's: Rick Buesink