Gierzwaluw

Natuurjournaal 30 mei 2022

Nature Today
30-MEI-2022 - Gierzwaluw broedt en rupsen buxusmot actief.

Voor de gierzwaluw is de broedperiode altijd een bijzondere tijd. Niet alleen omdat er voor een nieuwe generatie gezorgd moet worden; het is ook de enige tijd van het jaar dat een gierzwaluw niét vliegt. Vrouwtjes leggen nu twee of drie eieren, waar beide ouders afwisselend op broeden. Gierzwaluwen maken hun nest het liefst op een plek waar ze makkelijk in en uit kunnen vliegen. Vaak is dat in gebouwen, bijvoorbeeld onder dakpannen of in muurspleten. De gierzwaluw is dan ook één van de soorten waar bij nieuwbouw of renovatie van gebouwen vaak rekening mee wordt gehouden. Je kunt zelf meekijken met het broeden van de gierzwaluw: het is één van de soorten die tijdens Beleef de Lente wordt gevolgd.

Buxusmotrups

Er is veel te doen over de buxusmot, een prachtig vlindertje, grijswit met een brede donkerbruine vleugelrand. Het is helaas een invasieve exoot. Hoewel de vlinder zelf geen kwaad kan, kunnen de mooie zwartgroene rupsen ervan dat wel: die vreten buxushagen aan. Dat wordt niet op prijs gesteld. Als je je buxushaag niet wilt vervangen door iets anders, dan wordt aangeraden de bestrijding met de hand te doen, omdat alle andere typen bestrijding, ook biologische, ook alle andere insecten doden. Niet doen dus. Op de site van de Vlinderstichting kan je hierover meer informatie vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl& Mike Hirschler, IVN
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN