Hulpverleners bereiden zich voor om drie gestrande witflankdolfijnen vrij te laten.

Zeven dolfijnen gestrand bij Wellfleet in de VS

Stichting IFAW
11-JUN-2022 - Zeven witflankdolfijnen zijn na stranding bij Wellfleet op het schiereiland Cape Cod in de VS vrijgelaten, verder van de kust in diep water. De reddingsactie is soepel verlopen dankzij de geweldige inzet van meer dan veertig reddingswerkers, vrijwilligers en de lokale gemeenschap. IFAW volgt de voortgang van de groep dolfijnen via een satelliettag die is aangebracht bij de grootste dolfijn.

In de ochtend van 18 mei kwamen de eerste meldingen bij de Stranding Hotline binnen. Daarop kwam het Marine Mammal Rescue & Research team (MMRR) van IFAW (International Fund for Animal Welfare) in Massachusetts in de Verenigde Staten meteen in actie. Er waren zeven witflankdolfijnen gestrand bij Wellfleet, een dorp op het schiereiland Cape Cod, en omdat het eb was, was er haast bij. 

Dankzij de grote lokale betrokkenheid en het uitgebreide vrijwilligersnetwerk van IFAW kwamen de eerste foto's al om 7.00 uur binnen. Daarop was te zien dat er ten minste drie dolfijnen waren gestrand in de ondiepe geul van de Herring River. Door de grillige haakvormige kustlijn van Cape Cod en de grote getijverschillen in Cape Cod Bay komen er bij Wellfleet vaker massastrandingen voor.  

Ruim veertig mensen hielpen bij de stranding 

Het reddingsteam arriveerde iets voor 8.00 uur, toen het eb was, op het strand van Wellfleet. In totaal waren er ruim veertig reddingswerkers op het strand in touw: stagiairs, AmeriCorps-leden en getrainde vrijwilligers. De National Park Service hield mensen op afstand en hielp bij alle logistiek. 

“Toen wij ter plekke waren, moesten we eerst onderzoeken wat de beste manier was om bij de dolfijnen te komen en om ook al onze spullen daar op die lastige plek te krijgen”, zegt Misty Niemeyer, reddingswerker MMRR bij IFAW. “De dolfijnen waren alert en leken gezond, maar het zou een zonnige en warme dag worden, dus we moesten snel in actie komen.” 

Bovendien begon het tij te keren. “Het opkomende water maakte de reddingsoperatie extra lastig, maar uit ervaring weten we dat het geen optie is om de dolfijnen hier zo achter te laten, vanwege het risico dat ze door de sterke getijdencyclus dan steeds opnieuw stranden.” 

Moby – de mobiele dolfijnenkliniek 

Het IFAW-team gebruikte in water gedrenkte koeldekens om de dolfijnen te beschermen tegen de hitte. Koeldekens worden bij warm weer vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat dieren (dolfijnen, paarden, enzovoorts) niet oververhit raken. 

Alle zeven dolfijnen werden met IFAW's mobiele dolfijnenkliniek overgebracht naar Princetown en verder van de kust in dieper water vrijgelaten. De mobiele kliniek is een speciaal voor IFAW ontworpen voertuig voor reddingsacties op Cape Cod, waar vaker massastrandingen voorkomen. De aanschaf van het voertuig is mogelijk gemaakt door de gulle bijdragen van donateurs. Met deze mobiele kliniek is het voor IFAW mogelijk om tot negen dolfijnen tegelijkertijd te behandelen tegen uitdroging en shock na een stranding. 

Een gestrande witflankdolfijn wordt van de mobiele reddingskliniek naar een vrijlatingslocatie vervoerd

Satelliettag om voortgang te volgen 

“De reddingsactie is bijzonder soepel verlopen dankzij de geweldige inzet van onze vrijwilligers, AmeriCorps Cape Cod en de lokale gemeenschap”, zegt Niemeyer. “De laatste dolfijn die wij hebben vrijgelaten, was ook de grootste en kwam wat gestrest over. Wij hebben het dier daarom een tijdelijke satelliettag gegeven om het te volgen. We hebben de dolfijnen in drie ronden vrijgelaten en uiteindelijk zwommen ze allemaal naar dieper water. Wij zijn optimistisch over de goede afloop.” 

De dolfijnen die waren gestrand varieerden in lengte tussen 183 en 244 centimeter en de zwaarste van de groep woog 113 kilogram. Waarschijnlijk waren het allemaal jonge volwassen mannetjes. Bij witflankdolfijnen zien we vaker dat jongere mannetjes gescheiden zwemmen van wijfjes en kalfjes. Meestal is het niet te voorspellen in welke tijd van het jaar witflankdolfijnen een hoger risico lopen om te stranden.  

De dolfijnen zijn die dag tussen 13:30 en 14:00 verspreid vrijgelaten, in een groepje van drie en daarna twee keer twee dolfijnen, vanaf Herring Cove Beach in Princetown. IFAW volgt de voortgang van de groep via de satelliettag die is aangebracht bij de grootste dolfijn. 

De activiteiten zijn uitgevoerd in het kader van een Amerikaanse federale strandingsovereenkomst tussen IFAW en de National Marine Fisheries Service (NMFS) in het kader van de Marine Mammal Protection Act (MMPA).

Tekst: IFAW
Foto's: Andrea Spence, IFAW (leadfoto: hulpverleners bereiden zich voor om drie gestrande witflankdolfijnen vrij te laten)