Silene dioica. Dagkoekoeksbloem

Natuurjournaal 14 juni 2022

Nature Today
14-JUN-2022 - Fluitenkruid maakt plaats voor koekoeksbloemen en echte valeriaan.

De witte wolken fluitenkruid uit het voorjaar hebben plaatsgemaakt voor bonte zomerbloemen. Fluitenkruid stond lang op de eerste plaats in veel locatiegebonden soortenlijsten in de Nature Today-app. Nu zakt de soort snel in de lijst. De planten zijn flets geelgroen geworden en de schermen witte bloemen zijn uitgebloeid en veranderd in zaadjes. De locatiegebonden lijsten worden nu veelal aangevoerd door de knalroze dagkoekoeksbloem en echte koekoeksbloem. Zijn die vernoemd naar de koekoek? Waarschijnlijk niet, want de koekoek hoor je al veel vroeger in het jaar. Maar koekoeksbloemen zijn geliefd bij schuimbeestjes. Het nestje van schuim dat zij maken werd vroeger ‘koekoeksspuug’ genoemd.

Echte valeriaan

Juni is ook de bloeitijd van de echte valeriaan. Vooral aan slootkanten zijn de witte of lichtroze bloemen te vinden. De stengels met bloemen worden ruim een meter hoog, en steken een stuk boven het gras en andere planten uit. Echte valeriaan lijkt wel op een schermbloem, maar is het niet. De kleine bloemen staan namelijk niet op aparte steeltjes in een bloemscherm. Er staan wel meerdere trosjes bloemen bij elkaar, net als een grote bos bloemen. Je kunt er echter beter niet aan ruiken: de hele plant heeft een zure zweetlucht.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Ed Stikvoort, Saxifraga