Acrocephalus scirpaceus. Kleine karekiet

Natuurjournaal 17 juni 2022

Nature Today
17-JUN-2022 - Kleine karekiet heeft kuikens en steenmarter zoekt partner.

In kleine, komvormige nesten in het riet komen de eieren van de kleine karekiet uit. Deze typische moerasvogel legt meestal zo'n vier eieren, en heeft nu dus vier snavels om te voeren. Het komt echter ook vaak voor dat er een afwijkend ei in het nest ligt: een koekoeksei! Het nest van de kleine karekiet is een van de meestgebruikte nesten voor koekoeken om hun eieren in te leggen. Het vrouwtje gooit een of twee karekieteieren uit het nest, legt haar eigen ei in het nest en laat de opvoeding aan de karekietouders over. Welke vogels er op dit moment opgroeien in hun nesten is dus maar de vraag, maar dit is hoe dan ook een drukke tijd voor kleine karekieten!

Steenmarter

Half juni begint de paartijd van de steenmarter, die ongeveer twee maanden duurt. Normaal gesproken zijn steenmarters solitaire dieren. Mannetjes en vrouwtjes tolereren elkaar wel in hun territorium, maar zoeken elkaar niet actief op. Nu verandert dat. Steenmartermannen zoeken tijdens de paartijd vrouwen op. Zij hebben vaak nog jongen van vorig jaar bij zich. Mocht je zo'n groep tegenkomen, dan lijkt het dus net alsof je een heel gezin steenmarters samen ziet. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn: vrouwtjes zoeken elke zomer weer een andere partner, en haar kinderen kunnen dus best van een andere vader zijn.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luuk Vermeer, Saxifraga; Marie van Dieren, Flickr