Kleine vos

Natuurjournaal 19 juni 2022

Nature Today
19-JUN-2022 - Veel kleine vossen te zien en bevers spotten.

Van jaar tot jaar en van streek tot streek zijn er verschillen in het voorkomen van dieren en planten. Dit jaar valt op dat de kleine vos op veel meer plaatsen wordt gezien dan vorig jaar. Dat schijnt te maken te hebben met de stand van de brandnetels, de waardplant van de rupsen. Door de droogte in bijvoorbeeld Midden-Nederland vorig jaar hadden de brandnetels het moeilijk. Dat had zijn weerslag op de rupsen en dus op het voorkomen van de volwassen vlinder. In Noord-Nederland was de vochtsituatie op de kleigronden toen veel beter. Dat was goed voor de brandnetels, en dus waren daar toen wel veel kleine vossen. Midden-Nederland mag dit jaar ook weer meedoen, de weersomstandigheden zijn er beter, en er worden veel kleine vossen gezien.

Boom, omgeknaagd door bever

Zomeravonden zijn een goed moment om een bever te spotten. Het gaat goed met Nederlands grootste knaagdier, en tegenwoordig heb je op veel plekken kans om er een te zien. In de soortenlijst in de Nature Today-app kan je zien hoe groot die kans is bij jou in de buurt. In de Biesbosch staat de bever bijvoorbeeld op de tweede plek! Tegen de avondschemering komen bevers tevoorschijn uit hun burcht. Een zwemmende bever herken je aan de grote kop en de afgeplatte staart. In tegenstelling tot beverratten en muskusratten bewegen ze de staart niet heen en weer om mee te zwemmen. Niet gelukt om een bever te zien? Als je een omgeknaagde boom ziet, weet je toch dat ze in de buurt zitten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN; Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler, IVN; Hans Boll, Saxifraga