Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

WWF Nederland
16-JUL-2022 - Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap. Op de geheugenkaart van een van de cameravallen in het Maleisische regenwoud stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst vier welpen. Het betekent dat er in Maleisië, waar het aantal tijgers de laatste jaren naar beneden tuimelde, toch nog plekken zijn waar tijgers zich veilig genoeg voelen om jongen te krijgen.

Voor Sophia Lim, directeur van WWF Maleisië, is dit een welkom bericht in dit Jaar van de Tijger. "Er zijn momenteel minder dan 150 tijgers op het Maleisisch schiereiland. De geboorte van vier welpjes geeft hoop dat deze ernstig bedreigde diersoort van de rand van de afgrond kan worden gered. Het maakt het nog belangrijker dat we onze patrouilles voortzetten om deze welpen en hun moeder te beschermen tegen stroperij en verlies van habitat. Er zijn aanhoudende en sterke anti-stroperij-inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat deze welpen veilig zijn voor stropers en kunnen overleven tot ze volwassen zijn.”

Tijgers krijgen gemiddeld twee tot vier welpen per twee jaar. Als alle welpen van één worp sterven, kan binnen vijf maanden een tweede worp worden geboren. Dat laatse gebeurt alleen als de tijger een geschikte partner vindt en de omstandigheden gunstig zijn voor de voortplanting. Dat beteketent dat er genoeg ruimte en voldoende voedsel moet zijn, en dat de tijgerin zich veilig voelt in haar leefgebied.
 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Gezamenlijke patrouilles

Met steun van het Maleisische Department of Wildlife and National Parks patrouilleren antistroperijteams van WWF gezamenlijk met de lokale patrouille-eenheid van Perak State Parks Corporation (PSPC) in het Royal Belum State Park. Het natuurgebied in het noorden van Maleisië, op de grens met Thailand, beslaat een oppervlakte van 117.500 hectare. Door de regelmatige inzet van de patrouilles is het aantal gevallen van stroperij met bijna 98 procent afgenomen. De rangers wisten duizenden valstrikken op te sporen en te verwijderen. Bovendien schrikt hun veelvuldige aanwezigheid in het woud stropers af.

Overheid scherpt maatregelen aan

Strengere wetten voor misdrijven tegen wilde dieren worden naar verwachting deze maand in Maleisië van kracht: de maximumboete voor overtreders verdubbelt tot één miljoen Maleisische dollar, ruim 200.000 euro. Twee andere belangrijke mijlpalen in het uitroeien van stroperij zijn de oprichting van de Nationale Tiger Taskforce onder leiding van de premier, en de oprichting van een Wildlife Crime Bureau binnen de Royal Malaysia Police.  

De inspanningen van alle partijen bij elkaar moeten leiden tot het stoppen van de achteruitgang van tijgers in Maleisië en een sneller herstel van deze soort. De tijgerin en haar vier jongen kunnen daar een mooie rol in spelen!

Tekst: Ellen de Wolf, Wereld Natuur Fonds
Beeld: WWF Maleisië