Bruin zandoogje

Natuurjournaal 7 augustus 2022

Nature Today
7-AUG-2022 - Zandoogjes overal te zien en fijnstraal bloeit bescheiden.

Het is nu een goede tijd om zandoogjes te zien. Het bruin zandoogje, bont zandoogje en oranje zandoogje vormen zelfs de vlinder top-drie in de landelijke soortenlijst! Ook het koevinkje en hooibeestje blijven niet ver achter. Die laatste kun je soms in enorme aantallen zien vliegen. Met dit bericht van De Vlinderstichting, met daarin de zandoogjesherkenningskaart, haal je al die zandoogjes niet meer door elkaar.

Canadese fijnstraal

Op allerlei rommelige plekken en verloren hoekjes zie je nu de Canadese fijnstraal welig tieren. Het is een echte pionier en tredplant, die in de stad langs muren altijd wel een plekje vindt. De bloemen hebben zulke korte blaadjes dat ze bijna niet opvallen. Eenmaal uitgebloeid zijn de pluizige zaden een stuk opvallender. Canadese fijnstraal is al in de zeventiende eeuw in Nederland terechtgekomen, en inmiddels wijdverspreid. Sinds kort zijn er meerdere soorten bij gekomen, maar het is nog niet zo makkelijk ze uit elkaar te houden. De verwante muurfijnstraal is opvallender, de witte madeliefachtige bloemen zie je nu in tuinen bloeien. De Hortus botanicus Leiden schreef uitgebreider over Canadese fijnstraal en muurfijnstraal.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Chris van Swaay, De Vlinderstichting (leadfoto: bruin zandoogje); Rutger Barendse, Saxifraga