Succisa pratensis. Blauwe knoop

Natuurjournaal 9 augustus 2022

Nature Today
9-AUG-2022 - Blauwe knoop bloeit en eikelmuis op strooptocht.

De blauwe knoop begint nu te bloeien. Die naam is niet gek gekozen, de ongeopende bloemknop ziet er bijzonder uit. Ze lijkt niet op een gewone hemdsknoop, maar op ouderwetse sierknopen die bij klederdracht worden gedragen. Blauwe knoop groeit niet op klei, je vindt haar in schrale en vochtige graslanden. Net als andere planten die bij laagveengebieden horen, wordt ze steeds zeldzamer.

Eikelmuis

Richting het eind van de zomer begint de eikelmuis zijn buik rond te eten. De grote muizen met pluimstaart leven het liefst in dichte struiken, waar ze zich kunnen verstoppen. ’s Nachts gaan ze eropuit. Met hun pluimstaart houden ze zich in balans wanneer ze van tak naar tak springen. Bijvoorbeeld in een boomgaard, om van appels te snoepen. Maar ze zijn ook lichtvoetig genoeg om over de dunne takken van braamstruiken te lopen. Dit jaar is het jaar van de eikelmuis, maar wat weet jij eigenlijk van deze muis met boevenmasker?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Ed Stikvoort, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga