IFAW opent internationaal Center of Excellence

Stichting IFAW
13-AUG-2022 - IFAW heeft het Center of Excellence geopend op Cape Cod, in Massachusetts in de VS. Met dit centrum kan het arbeidsveld van IFAW verbreed worden om zo de steeds groter wordende vraag naar hulp bij dieren in nood te kunnen beantwoorden.

De afgelopen twintig jaar heeft IFAW wereldwijd meer dan 650.000 dieren gered. Met dit Center of Excellence - oftewel CoE -  bouwen we verder op tientallen jaren ervaring in het helpen bij noodgevallen, van massastrandingen tot natuurrampen en rampen door het veranderde klimaat.

Het centrum gaat betaalde, intensieve trainingen geven aan alle professionals en vrijwilligers die op welke manier dan ook dieren willen redden in het veld. Er komt ook een studiebeurs beschikbaar voor deelnemers die daarvoor in aanmerking komen. Het centrum wordt ondergebracht in het International Operations Center van IFAW. Het gaat een curriculum van persoonlijke en virtuele lessen bieden, die worden gegeven door professionele reddingswerkers van IFAW.

Delen van best practices

De experts van IFAW CoE demonstreren de best practices die zij en andere professionals tijdens hun werk hebben geperfectioneerd, zodat het globale actienetwerk van IFAW kan groeien en een nog grotere impact kan hebben op het redden van dierenlevens. Alleen al in de afgelopen vijf jaar heeft IFAW ruim 7.000 mensen in 35 landen opgeleid. Dankzij een genereuze beurs van The Suzanne McGraw Foundation kan IFAW haar inzet vergroten met een drie jaar durend pilotproject. Naar schatting kan IFAW met dit uitgebreide programma wereldwijd twee tot drie keer zoveel dieren redden.

IFAW richt zich onder andere op het redden van gestrande zeezoogdieren

Unieke positie

Katie Moore van het noodhulpprogramma van IFAW geeft aan: “In de afgelopen vijf jaar alleen al is de vraag naar de expertise van IFAW verdrievoudigd. Of het gaat om bedreigingen door mensen of natuurrampen, de vraag is immens en blijft steeds groter worden. De afgelopen twintig jaar hebben we wereldwijd meer dan 650.000 dieren gered. Dat geeft IFAW een unieke positie bij het openen van dit innovatieve centrum en het wereldwijd delen van best practices voor het redden van dieren.” 

Basis voor reddingsprogramma’s

Bij het voldoen aan de groeiende vraag om hulp bij het redden van dieren over de hele wereld is opschaling een van de belangrijkste uitdagingen. Het centrum zal daarom dienst doen als een verzamelpunt voor informatie en actie. Ook is het een startpunt voor samenwerkingsverbanden bij onderzoek om het welzijn van dieren en de resultaten van reddingsacties te verbeteren. Met mentorschappen en een certificeringsprogramma legt het de basis voor toekomstige reddingsprogramma's over de gehele wereld.

Hulp bij rampen

Wereldwijd vinden er steeds meer en ook steeds grotere rampen plaats, bijvoorbeeld natuurrampen zoals grote overstromingen en bosbranden. Het speciale noodhulpteam van IFAW staat altijd stand-by om de zwaarst getroffen gemeenschappen te helpen bij het redden van dieren, en om lokale dierenbeschermingsorganisaties tijdens en in de nasleep van de crisis te steunen. Als er zich een ramp voordoet, werkt IFAW samen met lokale partijen om de risico's voor een gemeenschap in te schatten en om een goed beeld te krijgen van de bedreigingen.

Dit doen we door strategische planning en het opbouwen van lokale capaciteit, ter voorbereiding op, en het verlenen van hulp bij een eventuele volgende ramp. De verschillende experts en professionele reddingswerkers van IFAW delen hun kennis en ervaringen met de deelnemers aan de trainingen van het Center of Excellence.

Tekst en foto's: IFAW