Blauwe zeedistel Saxifraga

Natuurjournaal 22 augustus 2022

Nature Today
22-AUG-2022 - Planten aan het strand en zachtaardige zeepaddenstoel.

Op een dagje aan zee zie je plantensoorten die je in het binnenland niet tegenkomt. Als je in Scheveningen de lokale plantenlijst van de Nature Today-app bekijkt, zie je welke planten je daar nu kan vinden. Zeeraket bloeit nu met zachtlila bloemen, de vlezige plant is te vinden in de zeereep. In de duinen groeit natuurlijk ook duindoorn. Die heeft mannelijke en vrouwelijke struiken, en de laatste zitten nu vol met oranje bessen. Grote zandkool klinkt anders dan hij eruitziet; niet als kool maar als een grote bos rucola, en zo smaakt hij ook. De blauwe zeedistel is ook een echte kustbewoner. De grote planten zijn deels verdord door de hitte, maar er staan ook nog echte blauwe exemplaren tussen: niet alleen de bloem is blauw, ook de stekelige bladeren hebben een blauwe waas.

Zeepaddenstoel

De kwal die je op het strand het meeste tegenkomt is de kompaskwal. Aan het eind van de zomer zijn er echter ook steeds meer zeepaddenstoelen te zien, ook wel bekend als de bloemkoolkwal. Het is een forse, lichtblauwe kwal met een bolle hoed. Opvallend zijn de acht grote, stevige ‘tentakels,’ eigenlijk mondlappen waarmee de kwal plankton vangt. Dat doen ze met netelcellen, maar mensen zijn hier ongevoelig voor. In de loop van de zomer worden zeepaddenstoelen steeds groter, tot het formaat van een voetbal. Soms worden ze bijna een meter in doorsnee, zoals dit reusachtige exemplaar.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Sytske Dijksen, Foto Fitis, Saxifraga