parnassia

Stikstof en parnassia

SoortenNL
4-OKT-2022 - De gevolgen van het teveel aan stikstof voor de natuur zijn complex en voor veel mensen blijven ze onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons land. Door korte soortportretten probeert SoortenNL het probleem van stikstof inzichtelijk te maken, vandaag parnassia.

ParnassiaParnassia is een van de vele planten die gevoelig zijn voor stikstofdepositie, omdat hij van arme gronden houdt, op vochtige bodem. Ontwatering en bemesting zijn funest omdat groeiplekken verdrogen en dichtgroeien. Het goede nieuws is dat de plant goed reageert op natuurherstel. Met name in de duinen zijn op vele plaatsen natte duinvalleien hersteld waarna de plant terugkomt. In het oosten van ons land, waar de stikstofdepositie veel hoger is, lukt dat niet of nauwelijks. Het is daarom van groot belang dat we in Nederland de problemen bij de bron aan gaan pakken en de uitstoot van stikstof stevig terugdringen en werken aan een meer natuurlijk waterpeil.

Remkes komt morgen met zijn aanbevelingen. Laten we daarna direct aan de slag gaan met een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw. Dan krijgt ook parnassia weer de kans op herstel.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

#nietzondernatuur

Tekst: SoortenNL
Foto’s: SoortenNL; Bart Vastenhouw, Saxifraga