Porseleinzwammen

Natuurjournaal 18 oktober 2022

Nature Today
18-OKT-2022 - Glinsterende porseleinzwammen en houtduif zit niet stil.

Porseleinzwammen: ze beginnen grijs, maar worden al snel glinsterend en glimmend wit als porselein. Als je ze een keer van onderaf bekijkt, kan je er zo’n beetje dwars doorheen kijken. Maar er is een keerzijde. Zo mooi als ze zijn, zo dodelijk zijn ze ook. Porseleinzwammen zijn namelijk zogenaamde necrotrofe parasieten. Dat wil zeggen dat ze de boom waarop ze groeien, dood maken. In dit geval, op de foto, een beuk. Is de beuk eenmaal dood, dan eten ze ook nog wat van het dode hout op. Het voordeel is dat je ze op een dode, omgevallen boom of boomstronk lager bij de grond kan bestuderen. Dat porseleinachtige houden ze meestal niet lang vol, al snel verkleuren ze en daarna vergaan ze. Ze zitten bijna altijd op beuk en zijn nu te zien.

De houtduif is makkelijk te herkennen aan de witte vlek en roze borst

Wie kent haar niet, de houtduif. Met luidruchtig geflapper en aanhoudend gekoer is ze niet te missen. Als er een paar bomen te vinden zijn, is de houtduif al in haar sas. Ze lijkt misschien een onhandige vogel. Maar onderschat haar niet: het is de meest algemene duif van Nederland. En verrassend genoeg, ook een trekvogel. De komende weken kunnen er met gunstig weer duizenden houtduiven per dag langs vliegen. Onze broedvogels blijven hier overwinteren, samen met wintergasten uit Scandinavië en Duitsland. ’s Winters zijn ze vaak in groepen te vinden, zeker op de zandgronden. Ze doen zich te goed aan oogstresten op akkers, of aan beukennootjes en eikels in het bos.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN; Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler (porseleinzwammen op beuk); Piet Munsterman, Saxifraga