Boomdeeldag Borne 2022

Voordelige bomen vinden gretig aftrek

Provincie Overijssel
22-NOV-2022 - In totaal 156 bomen en 2415 stuks bosplantsoen verwisselden op zaterdag 19 november bij Erve Knoef in Borne van eigenaar. Dat gebeurde onder het toezicht oog van Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde van de provincie Overijssel, en wethouder Michael Geerdink. Zij plantten ook alvast een boom op deze eerste van drie Boomdeeldagen in de provincie.

Inwoners van deelnemende gemeenten konden via een regeling tot eind juli dit jaar bomen en plantmateriaal voor hun buitengebied aanvragen voor slechts een deel van de kostprijs. Het ging om meerdere inheemse bomen of bosplantsoenplanten, waarbij de eigenaar voor maximaal 1.000 euro aan plantmateriaal mocht bestellen en 75 procent van het totaalbedrag door de provincie en gemeente wordt betaald. Zeventien gemeenten hebben aan de regeling meegedaan. Gezamenlijk werden 2.654 bomen en 55.195 stuks bosplantsoen besteld. Bosplantsoen zijn bomen en struiken die twee of drie jaar oud zijn. Het zijn soorten zoals meidoorn, hazelaar, eik, lijsterbes en vuilboom. De planten zijn ongeveer één meter groot met een kale wortel; ze staan niet in een pot. Op het moment van planten zijn het nog een paar iele takjes, maar over een aantal jaar zijn ze uitgegroeid tot een volle struweelhaag of houtwal.

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van de provincie Overijssel, adjunct directeur Eibert Jongsma van Landschap Overijssel en wethouder Michael Geerdink van Borne planten een boom

Gemeenten

De provincie Overijssel, Landschap Overijssel en de deelnemende gemeenten en regio’s delen deze winter de bomen en de bosplantsoenplanten uit. Op 19 november is het plantmateriaal in vijf gemeenten opgehaald, de rest wordt in de resterende gemeenten opgehaald tijdens Boomdeeldagen op 10 december en 14 januari. Dit jaar doen Almelo, Borne, Wierden, Zwartewaterland, Steenwijkerland, Rijssen-Holten, Hof van Twente, Hardenberg, Hellendoorn, Enschede en de gemeenten in Noordoost-Twente (Dinkelland, Tubbergen, Oldenzaal en Losser) en Olst-Wijhe, Raalte en Deventer mee.

Leefbaarheid

De Boomdeeldagen zijn onderdeel van de actie Iedereen een Boom en horen bij het plan om 1,1 miljoen nieuwe bomen te planten in Overijssel. Het vergroenen van onze mooie provincie draagt bij aan de verbetering van het klimaat en de leefbaarheid. Meer informatie en andere subsidiemogelijkheden staan op Iedereeneenboom.nl.

Tekst: Provincie Overijssel
Foto's: Erik-Jan Berends, provincie Overijssel