Dragonfly

Succesvolle editie van de Big Live Nature Quiz Kids

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
23-NOV-2022 - De Dutch Caribbean Nature Alliance heeft onlangs de Big Live Nature Quiz georganiseerd voor jongeren van 12-14 jaar die wonen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius. Met 134 teams vanuit de zes Nederlands Caribische eilanden, was het evenement een geweldige kans om de natuur in de klaslokalen te brengen. Na vele spannende natuurvragen won een team op Sint Maarten.

De Big Live Nature Quiz-kids-editie is een live online natuurtrivia-spel dat wordt gehost door de DCNA en wordt gespeeld op middelbare scholen in het Nederlands Caribisch gebied. De quiz is een echte teamprestatie met meerdere eilanden en is gemaakt en ondersteund door de zes Nederlands Caribische eilanden, waaronder de natuurbeschermingsorganisaties, middelbare scholen, lokale sponsors en de Dutch Caribbean TV. De quizvragen zijn in vier talen: Engels, Nederlands, Papiamentu en Papiamento. Vanwege het extreme weer en de schoolsluitingen op sommige eilanden werd de quiz een week uitgesteld en vond hij uiteindelijk plaats op 15 november. 

Winnaars 

Presentatie van de quiz

In het totaal deden 134 teams van één tot vier kinderen mee. Het eerste team, ‘Kenatra Palarchie’, won een zeil- en snorkeltrip rondom hun eiland, waarvan we zeker weten dat ze hun medezeilers zullen trakteren op veel interessante weetjes over het onderwaterleven dat ze gaan zien. Ook zijn er verschillende lokale prijzen beschikbaar voor de eilandwinnaars. Het hoogst scorende team per eiland was ‘Lions’ voor Bonaire, ‘4×4’ voor Curaçao, ‘Perros’ voor Saba, ‘Fun-tastic four’ voor Sint Eustatius en ‘Kenatra Palarchie’ voor Sint Maarten. DCNA wil alle teams feliciteren met hun indrukwekkende trivia-kennis! 

Bedreigde soorten 

Deelnemers op Saba

De quiz van dit jaar bevatte vragen over de bedreigde dieren en planten in het Nederlands Caribisch gebied. Van zeldzame bloemen tot uilen, deze quiz liet de unieke en buitengewone dieren in het wild op de eilanden zien.

Wil je jouw kennis op de proef stellen? Hier zijn een paar van de vragen:

1. Als de vleermuizen verdwijnen, zullen ook cactussen in aantal afnemen. Wat is hier de reden voor?
A) Zonder vleermuizen worden de vruchten niet opgegeten 
B) Zonder vleermuizen is er geen ongeslachtelijke voortplanting
C) Zonder vleermuizen worden de bloemen van de cactus minder bestoven​
D) Zonder vleermuizen worden de schimmels niet van de cactussen gegeten​

2. Bultruggen bezoeken het Caribisch gebied tussen Januari en april voor…​
A) Voeden
B) Jongen te baren en voortplanting
C) Om te ontsnappen aan de koude wateren
D) Samenkomen van families 

3. Wat is een reden dat veel insectensoorten dreigen uit te sterven?
A) Door het veelvuldig gebruik van pesticiden (gif)
B) Er komen steeds meer insecteneters (bijvoorbeeld gekko's)
C) Er komen steeds meer planten die giftig zijn voor insekten
D) ​Insecten gaan dood door de stijging van de temperatuur (klimaatopwarming)​

 Jaarlijks gratis evenement 

De Big Live Nature Quiz is gemaakt om mensen op een leuke en interactieve manier over de natuur te leren, om trots te zijn op de dieren in het wild op de eilanden, natuurvriendelijke gewoontes te bevorderen, de projecten van de natuurparken te ondersteunen en om mensen in de het Nederlands Caribisch gebied met elkaar in contact te brengen. Het is een jaarlijks gratis evenement voor volwassenen en jongeren sinds 2020. De Big Live Nature Quiz wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de DCNA-activiteiten worden ondersteund door de Nationale Postcode Loterij. Lokale prijzen werden gesponsord door Gio’s Bonaire, Rumba Café en El Mundo. 

Doe mee aan de volgende Big Live Nature Quiz 

De volgende editie voor volwassenen staat gepland voor april 2023 en voor jongeren in november 2023. Volg DCNA op sociale media via Facebook en Instagram of kijk op  BigLiveNatureQuiz.org voor meer informatie. 

Tekst: DCNA
Foto's: Christian König; Dutch Caribbean TV; DCNA

Deelnemers aan de Big Live Nature Quiz op Bonaire

Antwoorden: 1) C; 2) B; 3) A