Flechten und Moos Waldenburg  CCBYSA4 wiki

Natuurjournaal 6 januari 2023

Nature Today
6-JAN-2023 - Ga in de regen op boomschorssafari.

Eerlijk is eerlijk, het is een saaie tijd om naar buiten te gaan. Dus: daag jezelf uit, laat je lekker fris uitwaaien en natregenen en probeer toch nog iets nieuws te ontdekken in de natuur! Ga bijvoorbeeld op boomschorssafari: hoeveel mossen, korstmossen en paddenstoelen kan je vinden op één boom? Zie je eerst alleen wat groen mos, dikke kans dat je met je neus erbovenop ook allerlei korstmossen ziet. Bijvoorbeeld een bladachtig groeisel: een schildmos. Of een dikke ronde plak dooiermos. Groene, gele, witte en grijze ‘vlekken’ op de boom blijken ook een korstmos te zijn, van de groep ‘korstjes’.

Gewoon dikkopmos met sporenkapsels op steeltjes

Mossen en korstmossen herkennen is niet makkelijk, maar met behulp van ObsIdentify kom je een heel eind. En het is ook de moeite waard om gewoon eens goed te kijken. Sommige mossen vormen kleine polletjes, andere strekken zich als een mat over de boom uit. Misschien zie je kleine steeltjes met een dik uiteinde omhoogsteken: daar zitten de sporen in. Zijn ze bruin of roodachtig, dan zijn de sporen rijp. Maar alleen als het droog is, laat het mos de sporen los. Met regen heb je geluk, want dan zijn mossen op hun mooist.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Shi Annan, Wikimedia Commons; Bernd Lang KN, Wikimedia Commons